Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kéretlen jövevények – „új ruhában"

Infovilág

Ahogy egyre közeledik az amerikai elnökválasztás, Ron Paul az egyik spammer különleges kedvence lett. A feladó a kéretlen leveleken keresztül népszerűsíti Ron Paul személyét. Amíg nem bizonyosodik be, hogy ez a különös spam kampány a Ron Paul féle kampány része, addig egy érdekes jelenségnek számít, amihez hasonlóra elképzelhető, hogy számíthatunk a 2008. évi elnökségért futó versenyben.


A szeptemberi 13 százalékhoz képest, a múlt hónapban emelkedett a scamek aránya. Októberben az összes spam 18 százalékára rúgtak a csaló levelek.


Ugyncsak októberben debütáltak az MP3 spamek. Az MP3 fájlok mérete átlagosan mintegy 63,3 KB, és egy 30 másodperc hosszú szöveget tartalmaznak egy adott vállalatról. Ahogy a spamszűrők egyre kifinomultabbá válnak, a spammerek is folyamatosan újabb és újabb technikákat vetnek be céljuk elérésére.

A spammerek újabban már a bolygónkról is gondoskodnak. Minthogy a globális felmelegedés problémáját fokozott sajtóérdeklődés kíséri, így nem meglepő, hogy a spammerek is szeretnék kiaknázni a témát. A Symantec egy különös spamet fedezett fel októberben, amelyben a címzett egy kattintással elhatárolódhat a környezetszennyezéstől. A felmérés végén – amihez
természetesen a személyes adatokra is szükség van – az egyik szponzor által felajánlott ajándékot lehet megnyerni, legalábbis a kéretlen levél küldője szerint.


Az image spamek, amelyek aránya 2007 januárja óta drasztikusan visszaesett, az elmúlt
hónapban is stagnált. Októberben az összes levélszemét körülbelül hét százaléka volt ilyen kéretlen levél.


A spammerek elkezdték arra használni a Google összetett keresőjét, hogy spam URL címeket juttassanak el a végfelhasználókhoz. A Symantec egy replika órákat kínáló honlapot mutat be példaként, amit egy spammer felügyel. Bizonyos kifejezések együttes keresésekor a márkás órautánzatokra vágyó felhasználók az említett oldalra tévednek. Értelemszerűen ezzel is – a vásárláson keresztül – a személyes adatok megszerzése a cél.  

A Symantec-jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban októberben:

♣ termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 27 százalék
♣  internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 18 százalék
♣  pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre" befektetésekre hívják fel a figyelmet: 14 százalék
♣  scamek aránya: 11 százalék
♣  egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 10 százalék

A spamek eredetét vizsgálva továbbra is a következő sorrend a jellemző a kontinensek között:


1. Észak-Amerika
2. Európa
3. Ázsia
4. Dél-Amerika
5. Ausztrália/Óceánia
6. Afrika

Címkék