Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Önbecsüléssel és segítséggel fölemelkedhet a romalakosság

Önbecsüléssel és segítséggel fölemelkedhet a romalakosság
Infovilág

A kutatás szerint a cigánycsaládok több mint felében (55%) senki sem dolgozik, ennél fogva az átlagos életszínvonaluk, várható életkoruk is látványosan elmarad a nem roma lakosságétól. A család- és szociálpolitikai intézet így nyilatkozott: „Tragikus és beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy egy-egy családban mára akár a harmadik nemzedék is felnő úgy, hogy nincs munkalehetősége.”

Egy régebbi országos kutatás szerint a nem roma lakosság csaknem négyötöde gondolta úgy, hogy a roma lakosság nem szeret dolgozni, 90%-a pedig úgy vélekedett, a munka a romák minden problémájára megoldást nyújtana. Érdekes, hogy mindennek ellenére Budaörsön – ahol rendelkezésre állt elegendő munkalehetőség – egy 2008-is felmérés szerint, a roma családok 80%-a dolgozott, és ez az arány megegyezik a nem cigánycsaládokéval.

A Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány rövidesen lezáruló, csaknem másfél évig tartott megkülönböztetés ellenes kampánya hasonló pozitív példákat mutatott be. „Az elkeseredés, a kilátástalaság érzete ugyanis a hátrányos helyzetűek legnagyobb ellensége. Fontosnak tartottuk, hogy olyan hírességeket mutassunk be kampányunkban, akik személyükben bizonyítják: mindenkinek valós lehetősége van a sikerre” – mondta Puporka Lajos, a KEJA-alapítvány elnöke. Az emberek jórészében azért alakult ki kedvezőtlen vélemény, mivel a média sokáig negatív képet festett a roma lakosságról, ez azonban  ellenkampánnyal megváltoztatható.

A Rubeus Egyesület által készített friss kutatás alátámasztotta a KEJA álláspontját: a kampány utolsó ciklusában megkérdezett nem roma magyarok elsöprő többsége formált igényt arra, hogy megvalósuljon a békés együttélés, azzal együtt, hogy többsége – elsősorban a fiatalabbak – elismerte, vannak előítéletei a romákkal szemben. A konfliktus megoldódásáért azonban a cigányság szemléletváltására is szükség van.

A kampány testvérprogramja részeként szervezett szakképző (OKJ-) tanfolyam, valamint a jó példaként bemutatott személyek mind azt a célt szolgálták, hogy ráébresszék a hátrányos helyzetűket: állhatatosságukkal, szorgalmukkal és erőfeszítésükkel ők maguk képesek a legtöbbet tenni azért, hogy eloszlassák a róluk kialakult kedvezőtlen, rossz előítéleteket.

 

Felemelkedésre tehát van lehetőség, és ennek felismerése legalább annyira fontos, mint az előítéletek felszámolása. A kampány üzenete tehát kivétel nélkül mindenkinek szól – tette hozzá az alapítvány elnöke. 

Címkék