Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jegybanki alapkamat 6, inflációs cél 3 százalék

Jegybanki alapkamat 6, inflációs cél 3 százalék
Infovilág

Az inflációs cél meghatározásakor a monetáris tanács figyelembe vette, hogy Magyarország csatlakozni fog az eurózónához. A csatlakozás előnyei mellett a tanács kiemeli, hogy a periférikus országok tapasztalatai néhány lehetséges kockázatra is felhívták a figyelmet. Ha az inflációs várakozások még a csatlakozás előtt nem kerülnek összhangba az eurózóna inflációs céljával, akkor a csatlakozás után nagyobb a valószínűsége a reálárfolyam túlzott felértékelődésének, a versenyképesség romlásának, a hitelezés indokolatlan mértékű megugrásának. Ezért arra a következtetésre jut, hogy a kockázatok akkor mérsékelhetőek, ha a nominális konvergencia már az eurózónához való csatlakozás előtt nagyobb részt megvalósul.

Ennek érdekében a monetáris tanács középtávon nem zárta ki az inflációs cél csökkentésének lehetőségét sem, amennyiben úgy ítéli meg, hogy ezzel segíti a gazdaság konvergenciáját az eurózónához.

A tanács leszögezte, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az infláció összhangba kerüljön a 3 százalékos inflációs céllal.

A kormányzati gazdaságpolitikát tekintve a költségvetés hiányának és adósságának csökkentése, az adóintézkedések és szabályozott árak 3 százalékos inflációs céllal összhangban történő alakítása járulhat hozzá az árstabilitás eléréséhez és fenntartásához, s egyben segít mérsékelni annak reálgazdasági költségeit.

A most kitűzött inflációs cél következő felülvizsgálatára legkésőbb három év múlva, vagy a közös európai árfolyam-rendszerbe (ERM II) történő belépéskor kerül sor - derül ki a monetáris tanács keddi közleményéből.

Maradt 6 százalékon a jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6 százalékos szintjét. Az elemzők Budapesten és Londonban egyaránt a 6,00 százalékos jelenlegi alapkamat tartását várták, s a konszenzus szerint az év végéig is változatlan marad a kamat. Augusztus a hetedik hónap, amikor nem változik a 6 százalékos alapkamat. A monetáris tanács legutóbbi, júliusi ülésén a hét tag egyhangúlag támogatta a jegybanki alapkamat tartását. Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint a testület továbbra is úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi kamatszint huzamosabb ideig fennmarad, ez biztosíthatja, hogy a monetáris politika időhorizontján a 3 százalékos célra süllyedjen az infláció.

Címkék