Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. május 25. Az év 145. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737601. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tíz évvel ezelőtt rakták le a Holokauszt Emlékközpont alapkövét

Tíz évvel ezelőtt rakták le a Holokauszt Emlékközpont alapkövét
Infovilág

A Holokauszt Emlékközpontot 2004. április 16-án, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján avatták fel, majd 2006-ban nyílt meg a Jogfosztástól népirtásig című, a magyar holokauszt történetét bemutató állandó kiállítása.

Történelmünk feldolgozásának egyre sürgetőbb igénye, a nyugati országokban már rég elkezdődött, nálunk a 90’-es években kibontakozott holokausztkutatások hatására a magyar kormány 1999-ben határozott a nemzeti holokauszt intézmény megalapításáról. A helyszín kiválasztását hosszas társadalmi és szakmai vita előzte meg, míg végül 2002. december 16-án, az alapkő letételével megkezdődött a kivitelezés a IX. kerületi Páva utcában. Mányi István Ybl-díjas építész tervei alapján az 1923-ban épült, akkoriban már romos zsinagógát egy új épületszárnnyal egészítették ki, melynek eredményeként a modern és a klasszikus építészetet szervesen ötvöző épületegyüttes született.

A kontúrok töredezettsége, a súlypontokból kimozdult falszerkezetek, burkolatok, a kiállítótér rámpái, szűkületei mind a sarkából kifordult és eltorzult világra, a 20. század egyiknagy magyartraumájára emlékeztetnek. Frank O. Gehry, a világ talán leghíresebb kortárs építésze (a bilbaói Guggenheim Múzeum tervezője) magyarországi látogatásakor Budapest panorámája mellett az Emlékközpontot nevezte meg a rá legmélyebb hatást gyakorló építészeti alkotásként.

A Holokauszt Emlékközpontot 2004. április 16-án, a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján avatták fel. Az épületkomplexum 2005-ben építőipari, 2006-ban ingatlanfejlesztési nívódíjat kapott.

Az intézmény évente csaknem 30 ezer látogatót fogadó tudományos, oktatási központ interaktív állandó és különleges időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai programokkal, kulturális rendezvényekkel. A külföldi látogatók elismerését jelzi, hogy az idén a világ egyik nagy, független, utazók véleményeit és értékeléseit publikáló honlapjától, a TripAdvisortól elnyerte a legmagasabbra értékelt budapesti múzeum oklevelet.

A következő 10 évre fontos célkitűzése az intézménynek, hogy itthon is elérje: egyetlen generáció se kerülhessen ki úgy az iskolapadból úgy, hogy ellátogatva a Páva utcai emlékközpontba, meg ne ismerkedjék a tragikus múlt tényeivel, történéseivel, fájó tapasztalataival.

Mielőtt az építkezés elkezdődött; tessék kattintani!

Címkék