Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarországon a hatalom a színfalak mögött fojtogatja a független médiát

Magyarországon a hatalom a színfalak mögött fojtogatja a független médiát
Infovilág

A magyar beszerzési menedzserindex egy hónap alatt 55-ről 50,7 pontra zuhant – olvasható a többi között a Wirtschaftswoche elemzésében...

A Columbia Egyetem újságíró szakának folyóirata, a Columbia Journalism Review (forrás: Galamus) „21. századi cenzúra” címmel hosszú tanulmányt közöl arról, hogy a kormányok világszerte lopakodó stratégiákat vetnek be a média manipulálására. Mi több, a szegény államokban, illetve ott, ahol tekintélyelvű rezsimek uralkodnak, leginkább a hatalom határozza meg, hogy kik és miként állítják elő, illetve fogyasztják az információkat.

Vagyis a cenzúra virágzik az informatika korában is. Így pl. Magyarországon és Törökországban a negatív hírek szerkesztésével, az állami médiabirodalmak kiépítésével az olyan autokráciákat utánozzák, mint Oroszország vagy Kína.

Ennél finomabb eszközöket is bevetnek az újságírók sarokba szorítására. Először is a média ellenőrzését több esetben piaci hatásként álcázzák. Magyarországon a médiahatóságnak joga van részletes információkat gyűjteni az újságírókról, a reklámmegrendelésekről, valamint a szerkesztőségi tartalmakról. Az Orbán-rezsim a bírságokat, adókat és engedélyezési eljárásokat használja fel arra, hogy nyomást gyakoroljon a kritikus sajtóra. Az állami hirdetéseket pedig a baráti orgánumok felé tereli. Több globális szervezet azt állapította meg, hogy Magyarországon a hatalom jelenleg a színfalak mögött fojtogatja a független médiát.

Egyre több állam aláássa a fékeket és ellensúlyokat, amelyek korlátok közé szorítják a végrehajtó hatalmat. Oroszországtól Törökországig, Magyarországtól Bolíviáig a vezetők saját embereikkel töltik fel a legfelső bíróságokat, illetve az igazságszolgáltatást, és olyan választásokat rendeznek, amelyek megjutalmazzák a szövetségeseiket. Gyengítik azokat az intézményeket, amelyeknek feladata a hatalom összpontosításának megakadályozása.

Ilyen környezetben nem sokáig tud fennmaradni a független sajtó.

A mai nemzetközi sajtószemle teljes terjedelmében itt olvasható, tessék kattintani!

Címkék