Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyarország megreformálná az Európai Uniót

Magyarország megreformálná az Európai Uniót
Föld S. Péter

Lázár János mindig mond valami érdekeset. Nem úgy érdekes, amit mond, mint amikor Kósa Lajos mondja, mert Kósa Lajosra szemmel láthatóan az ügyeletes hülye szerepet osztották, hogy a többiek hozzá képest okosnak látsszanak. Nála mindig van móka, kacagás, ha ő kinyitja poénládát, csak úgy gurul belőle a sok vicces mondat, röhöghetünk rajta látástól butulásig. (Illusztráció: Stiftung Familienunternehmen)

Lázár János más tészta. Lázár János okos és ravasz, aki, ellentétben például Kovács Zoltán kormányszóvivővel, időnként igazat is mond. Nem mindig, és ez teszi izgalmassá a dolgot: ez az igazi kihívás, mert a hallgatóra van bízva, hogy eldöntse, elhiszi-e, amit Lázár mondott, vagy ezt is épp olyan szemenszedett hazugságnak tartja, mint amit a többi kormánytagtól már megszokhattunk. (Nem szoktuk meg, csak kényszerűségből elviseljük – a szerk. )

Lázár János legutóbb egy üzleti konferencián mondta, hogy Magyarország nem szeretne kilépni az Európai Unióból, csak megreformálnánk. Azaz, olyanná tennénk, hogy nekünk is tetsszék. A „nekünk” szón Orbán Viktort kell érteni, aki azt szeretné, ha az Európai Unió is olyan lenne, mint Magyarország.
Pedig, ha az Európai Unió olyan lenne, mint a mai Magyarország, az nem lenne jó senkinek. Legkevésbé Orbán Viktornak és kormányának lenne jó, mert ebben az esetben az EU épp olyan elzárkózó és kirekesztő lenne, mint amilyen a mai Magyarország.

Hiányozna belőle a szolidaritás, és ebből kifolyólag nagyon megnézné, mire ad pénzt, nem szórná számolatlanul, ahogyan tette ezt eddig, és – talán a mostaninál valamivel visszafogottabban – teszi a továbbiakban is. Ugyanolyan elutasító lenne a lemaradókkal, mint amilyenek mi vagyunk mostanában az üldözöttekkel, valamint minden rendű és rangú elesettel.

Ha Orbán Viktor kormánya abban a helyzetben lenne, hogy meg tudná reformálni az Európai Uniót, az egyben azt is jelentené, hogy Magyarország területénél és népességénél nagyobb súllyal esne latba, tekintélyünk lenne a világban és különösen Európában. Nem úgy, mint most, amikor lesajnált páriái vagyunk az európai nemzetek közösségének, vezető politikusainkat kollégáik kerülik, mint a leprás embert.

Vagyis, amennyiben Orbánék meg tudnák reformálni az Európai Uniót, akkor erre a megreformálásra nem is lenne szükség. Az EU országai ugyanis egy emberként sorakoznának fel mögénk, magas szintű kormánydelegációk adnák egymásnak a kilincset Budapesten, hogy ellessék a magyar csodát, sikereink titkát.

Erről persze szó sincs, a magyar recept senkit sem érdekel, ha szóba kerülünk, az udvariasabbak diszkréten másról kezdenek beszélni, a vehemensebbek tán még ki is köpnek maguk elé. Úgyhogy, ha akarnánk, akkor sem tudnánk az EU-t megreformálni, mert nem kíváncsiak arra, amit mi nekik kínálunk, borzonganak és undorodnak Orbántól és kormányától.

Az Európai Unión persze lenne mit megreformálni, de nem úgy, ahogyan azt Orbán Viktor és kormánya szeretné. Az Európai Unió ugyanis egészen más értékeket vall, mint a mai Magyarország.

Ha majd Magyarország újból felismeri a saját érdekeit, vagyis, hogy együttműködni hasznosabb, mint háborúzni, akkor lehet majd azon gondolkodni, hogy mi, magyarok mit tehetnénk hozzá az Európai Unió megreformálásához.

 

Címkék