Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mivel tápláljuk a talajt? – Megmondják a norvégok

Mivel tápláljuk a talajt? – Megmondják a norvégok
(Tudósítónktól)

A mindennapokban hajlamosak vagyunk a legtöbb kellemetlen szagú, fura halmazállapotú anyagra ráfogni, csak haszontalan hulladék.

A minap egyértelműen bebizonyosodott: nem is állhatnánk messzebb a valóságtól. Mindegy, hogy csirkefarmról vagy kukoricaföldről származik az alapanyag, a hazai laborok norvég együttműködéssel akár csodákra is képesek, ha talajaink táplálásáról van szó.

Egy egész napos program szakmai előadásai, valamint talajtani kísérletek eredményei kínáltak betekintést az aktuális zöldtechnológiák rejtelmeibe, különösképpen a talajminőség javítására vonatkozóan. Magyar és norvég kutatók, doktoranduszok, egyetemi oktatók, a szakterület ismert és elismert tagjai vitatták meg a legfrissebb eredményeket.

A hangzatos, hosszú és tudományos című, „Zöld, komplex innováció organo-minerális talajerő-utánpótló készítmény kifejlesztésére és prototípusban történő előállítására” rendezvény zárásaként megtudhattuk: léteznek már hatékony módszerek, amelyekkel a szerves hulladék és az ásványi anyagok megfelelő vegyítésének segítségével kimagasló mértékben javítható a talajok tápanyag-ellátottsága. A fejlesztők nagy reményeket fűznek a megvalósított prototípushoz, mindemellett folyamatosan törekednek a technológia tökéletesítésére is.

A program felelőse és házigazdája kiemelkedő szakmaisággal rendelkezik a szennyvíztisztítás területén mind mérnöki, mind fővállalkozói szempontból. A múlt évtizedekben az Inwatech Kft. szakemberei több tucat szennyvíztisztító és biogázüzem tervezésében és megvalósításában játszottak kulcsszerepet Magyarországon és Romániában.

 

Címkék