Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. február 22. Az év 53. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737509. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szárnyashajók repítik az utast a fővárosból a Dunakanyarba – minden eddiginél gazdagabb kínálat

Szárnyashajók repítik az utast a fővárosból a Dunakanyarba – minden eddiginél gazdagabb kínálat
Viant Katalin

A Magyar Turisztikai Ügynökség, a dunakanyari TDM-szervezetek, a MAHART Passnave Kft. és a Duna–Ipoly Nemzeti Park közös szezonnyitón ismertette idei terveit Visegrádon, ahová ezúttal szárnyashajóval érkeztek a sajtó munkatársai.

A MAHART Passneave Kft. ugyanis az idén, a „megújulás évében” szárnyashajójáratot indít a Budapest–Vác–Visegrád–Esztergom útvonalon, mely a megszokott mintegy ötórás sétahajós utat mintegy harmadára rövidíti azok örömére, akik szeretnek ugyan hajókázni, de alkalomszerűen inkább a gyorsaságot és a kényelmet választják, ha a Dunakanyar sok-sok élményt kínáló városkáiba szeretnének eljutni.

A szárnyasok, a Sirály, a Sólyom, a Vöcsök és a Bíbic akár 65 km-es sebességgel repítik az utasokat (a bringásokat is kerékpárjaikkal) – szeptember végéig.

 

További újdonságok: fölújítottak néhány hajót; az internet megszállottai ingyen élvezhetik a széles sávú WiFi-t, az utastereket klimatizálták, büfé kínálja az enni-innivalót, továbbá már online is vásárolható menetjegy és naponta háromszor indul hajó Szentendrére… Ne feledjük: létezik 24 órás, többszöri ki- és beszállásra jogosító jegy is, hogy még csábítóbbá tegyék a hajózást.

Szentendre, a Dunakanyar kapuja, az a város, ahol mindig történik valami: májusban gyermeknap, júniusban háromnapos dalmát ünnep, júliusban Ister-napok, augusztusban szerb búcsú… És ami a logikus: a szervezők figyelembe veszik a Dunakanyar többi városának programjait, egészséges versenyben működnek együtt.

Kis híján fél évszázadra tekint vissza a Szentendrei Nyár eseménysorozata a színházi előadásokkal; mostantól helyszíne ismét a Fő tér, ahol Rossini: A sevillai borbély című, két felvonásos vígoperával kezdődtek 1969-ben a színházi estek. Folytatódnak a sétaprogramok, az idén például „Torony iránt” címmel; a részvevők megismerkedhetnek a sokvallású település templomaival. A „Megvalósult álmok” című sétán „hiteles emberek” mutatják be a városkát, és ugyancsak ezen a nyáron, a „Dumsta 100” emlékév alkalmából bárki megismerkedhet a város első polgármestere munkásságával is.

Még e hónap végére elkészült a Duna-parton az a vízi létesítmény, mely egyszerre színpad, kikötő, étterem, kávézó. Gyermekesek figyelmébe ajánlható a „Hurrá, Szentendre!” című idegenvezető kiadványt, az ízletes falatok kedvelőinek pedig a „Szentendre a konyhában” címűt, amely angol kiadásban is megjelent.

Vác, a „Dunakanyar szíve”: a gyönyörű, barokk város az egyetlen, mely a Duna bal partján fekszik. Ide, a meseszép Duna-parti korzóhoz 45 perc alatt ér el a szárnyashajó. Vácott 2017 a fesztiválok (kulturális, gasztronómia, aktív turizmus) éve lesz; nagyrészt ingyenes családi programok hívják a vendégeket. A Visegrádi Palotajátékokkal egy időben (július 5–9.) rendezik a V4 Fesztivált és színházi találkozót.

Mindemellett tavasztól őszig a város hangulatos sétálóutcájában kézművesek mutatják be és árusítják portékáikat, utcazenészek szórakoztatják a közönséget. Vác a kiállítások és kiállítóhelyek városa is: érdemes fölkeresni a tavaly kibővült Pannónia-házat, a Tragor Ignác Múzeum új várostörténeti kiállítását. Ne feledjük: Vác vonattal, autóval, busszal, sőt biciklivel is jól megközelíthető, miként onnan Budapest, Gödöllő, vagy éppen a Börzsöny.

Visegrád, az élő középkor és a kalandok városa sokszor adott helyet a Dunakanyar szezonnyitó rendezvényének. Félegyházi András, az 1800 lakosú város polgármestere elkötelezett híve a dunakanyari helységek együttműködésének, mert az valamennyiüknek előnyös. Visegrád évente 30 ezer (!)  diákot fogad a sok hazai és külföldi vendég mellett. Télen a mini gleccserrel, év közben a bob- és a Canopy-pályával, két kalandparkkal, a várral, a királyi palotával, a Visegrádi Nyár rendezvényeivel (ennek kiemelkedő eseménye az idén 33. alkalommal megrendezendő Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok) várja a vendégeket, akik helyi termékeket (pisztrángot, mézet, gombát) is kóstolhatnak.

Népszerű a visegrádiak mintegy 50 helyen felhasználható kedvezményfüzete, melynek kuponjai egész év beválthatók. A közeli jövőben felújítják a visegrádi várrendszert, épül kerékpárút és városi csónakkikötő.

A kulturális értékek és látnivalók mellett ajánlható a gyönyörű természeti környezet, mindenekelőtt a Dunakanyar, a környező hegyek, a megújult Spartacus-ösvény és a prédikálószéki kilátó, a számos túraútvonal. Budapestről Visegrádra kerek egy óra alatt el a szárnyashajó. Az infrastruktúra további fejlesztésére van még szükség ahhoz, hogy az eddiginél is több látogató érkezhessen Visegrádra, ahol négycsillagos szállodák összesen 1400 ággyal várják egész évben a vendégeket.

Esztergom a „legek” nagy múltú városa, a Dunakanyar nyugati kapuja. A Duna partján és a Pilis-erdő lankán elterülő település minden látogatás alkalmával más-más arcát mutathatja. Babits számára a „magyar Róma”, 1993 óta az Esztergom-Budapesti Érsekség központja, ősidők óta uralkodói székhely, ez évtől nemzeti emlékhely… Csodálatos természeti értékekkel, hegyekkel-völgyekkel, pincesorokkal, a Dunával… Esztergom is elérhető szárnyashajóval, aminek érkezéséhez igazította menetrendjét a városnéző kisvonat. Májustól október végéig péntek délutánonként két órától idegenvezetővel is bejárható gyalogosan a város; indulás a Széchenyi térről.

Számos, már hagyományos kulturális programmal, fesztivállal, az idén a megújult múzeumokkal is várják Esztergom és térsége 800–900 éves települései a vendégeket. Kedvcsináló a múzeumjáráshoz, hogy 15% kedvezménnyel étkezhet (múzeum-menü) az, aki ellátogat két esztergomi múzeumba. Néhány kihagyhatatlan ajánlat: táti pünkösdi napok (június 1–4.), a bajnai falunap, június 10-én a borút; a lábatlani íjászverseny és a blues-fesztivál; a múzeumok éjszakája (június 24.), utcaszínház, művészeti fesztivál, történelmi napok, szenttamási napok.

A látogatóknak ajánlják még a 2015-ben megalakult Esztergom és Térsége Turisztikai Egyesület most megjelent, 64 oldalas, a térséget bemutató többnyelvű kiadványát és a júniusban megjelenő újszerű útikönyvet Esztergomról és térségéről. Az új információs iroda a Széchenyi téren működik.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselője elsősorban a Dunakanyar Látogatóközpont két év múlva befejeződő beruházásáról beszélt a sajtóesemény részvevőinek. A látogatóközpont kitűnő, jól megközelíthető helyen lesz Dömösön, egyedülálló természeti környezetben. A központi épület maga felülről a római XII-es számra, oldalnézetből egy pillangóra hasonlít, amelyet belsőépítészetileg úgy alakítottak ki, mintha erdőben járnánk. Lesz benne múzeum, zöldbolt, 150 személyes konferenciaterem, kávézó. A modern főépületet park, állatsimogató, madárröptető és a Dunát formázó, különleges vízi és szárazföldi tanösvény veszi majd körül. Eredeti állapotába visszaállítják a kertben álló, helyi védettségű Bergman-házat is. Megújul a visegrádi kilátó, melynek földszintjén multimédiás kiállítótér, emeletén kávézó lesz a turisták részére. Elmondta, hogy munkatársaival együtt három megyényi területen dolgoznak, azokon a területeken igyekeznek fejleszteni, ahol ma még kevés a bemutatóhely, a tanösvény.

Címkék