Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Keukenhof, a tulipánbirodalom

Keukenhof, a tulipánbirodalom
Elek Lenke

Nem csak tulipán-, inkább virág-nagyhatalom. Itt a tőzsdén adják-veszik a virágok tonnáit, amelyek hűtőkamionokban és repülőgépeken villámgyorsan eljutnak a világ minden országába, köztük hazánkba is.

 

 

Bármilyen furcsa, a hazai virágboltok árualapjának nagy része a fapapucsok és a szélmalmok országából érkezik. Holott termeszthetnék mindezt nálunk is – de ez már egy másik történet.

A virág része Hollandia mindennapjainak. Nemcsak szupermarketekben kapni csokrokat – ez már nálunk sem ritka –, de csaknem mindenütt.

A háziasszonyok soha nem térnek haza csokrok nélkül a piacról, az árak számukra különösen alacsonyak, de még a magyar pénztárcának sem horribilisek. Nincs olyan egyszerű lakás, vagy ház, amely előtt ne díszelegne apró kert. Ezen nem lepődünk meg, sokkal inkább azon, hogy az utcáról egyenesen a lakásba lehet belépni. Az üvegablakokon se rács, se roló, se függöny: mindenki előtt főznek a konyhában, vagy éppen üldögélnek a nappaliban és tévéznek a gyalogosok szeme láttára. A bejárati ajtó előtti parányi virágoskertek tulipánnal, hortenziával, nárcisszal, fürtös gyöngyikével hirdetik a hűvös tavaszt. Senki sem szedi ki más palántáit persze.

De ha igazán gyönyörű tulipánokat akarunk látni, akkor el kell utazni a 32 hektáros Keukenhofba, amely világszerte ismert holland látványosság. Már egyenesen az amszterdami reptérről indulnak ide buszok, ott meg is lehet venni a belépőjegyet, amely 16 euró, utazás nélkül, hogy aztán rögtön a kert előtt szálljon ki a napi sok ezer látogató. Csúcsszezonban 50 ezren lépnek be naponta a kapun – ezt automata számolja – és ha úgy vélik, megtelt a kert, akkor egy darabig több látogató nem jöhet be, akkor sem, ha mondjuk, Japánból érkezett.

Képzeljünk el egy óriási parkot, ahová tulipánhagymák millióit ültetik el, persze számítógép vezérli a tervezést, és a kert minden évben más képet, színvilágot mutat. Óriási alakzatok és pici ágyások egyaránt megtalálhatók itt. Sok száz féle hibridet nemesítettek már ki, elképesztő színárnyalatokban és formákban, a hatalmas fejű, valamint az apró, szinte a földön futó csíkos levelű fajtákig. Némelyik az orchideát utánozza, egy másik a rózsát, a harmadik egy pipacsot, a negyedik egy flamingóvirágot – és mind tulipán.

A kert többi részébe ugyancsak több milliónyi kék és fehér fürtös gyöngyikét, bordó, fehér és rózsaszín jácintot és vagy 30 fajta nárciszt palántáznak ki. Március közepétől május végéig tart a szezon, és mindennap ugyanolyan látványosnak kell lenni az élménynek, hogy a látogató ne csalódjék, a virágokat tehát folyton cserélik.

Van, aki minden tavasszal ideutazik, hogy megcsodálja a legújabb hibrideket, amelyeknek többségét híres emberekről nevezik el, Einsteintől Celine Dionig, valamint gyönyörködjék az elképesztően gazdag amarillisz- és orchidea-kiállításban. A hatalmas park – amely egyben kedvelt családi program – erősíti az országimázst, hiszen nemcsak turistaattrakció, de  a holland virágipar marketing-nagyágyúja is.

Különösen sok a japán turista, aki nemcsak fényképezik, de nagyon sokat vásárol is. Magyar szó is hallik az ágyások között sétálva.

Élénk forgalmat bonyolítanak le az ajándékboltok, virághagyma-üzletek, büfék és kávézók, és naponta sok százezer fotó készül a virágokról, és persze az ágyások között a turistákról, akik a világ minden tájára elviszik e páratlan, a mostani formájában 1949 óta létező kert hírét.

Nem hiányoznak a padok, a kis hidak, egy keskeny csatorna sem. Itt, a kertben láttam először egy dekorációs célú szélmalmot, jóllehet, az egész ország szélenergiával működik. Hatalmas szélkerekek és turbinák használják ki a tenger felől csaknem állandóan fújó szél erejét. Ha éppen autóba ülnek, egyre többen elektromos töltőállomás felé igyekeznek. Vagy éppen – és ez a legjellemzőbb – biciklire pattannak.

A keukenhofi kert sajtófőnöke is ezt javasolta nekünk a Leydentől 25 kilométerre lévő látványosság megközelítésére, ám mi megköszöntük a tanácsot, és finoman elhárítottuk…