Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szankciók aligha lesznek, szigorú monitoring annál inkább

Szankciók aligha lesznek, szigorú monitoring annál inkább

Aligha vezetik be Magyarország ellen a szankciókat, de a figyelmeztetés példátlan és elég kínos – így foglalható össze az Európa Parlament tegnapi szavazása nyomán, a Politico európai kiadásában megjelent cikke.

Az uniós véleménynyilvánítás azt mutatja, maguk az Európai Néppárt tagjai is rendkívül frusztráltak, hisz’ Orbán Viktor kormányának intézkedései – a kvótaellenesség, az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampány, a civilek elleni törvénytervezet és a CEU-s törvény – miatt át kellett lépniük azt a kényes határt, amire a korábbi egységes szavazások során még nem akadt példa.

Az amerikai San Francisco Gate (SF Kapuja) is beszámol a puritán tényekről az Euronews híradásából Viviane Redinget, az Európai Néppárt tagját, uniós biztost is idézve, aki így fogalmazott: „Egyre több embernek lett elege. Mert ez nem csak egykét törvényszegés, hanem azoknak az alapvető értékeknek a valóságos és szisztematikus megsértését jelentik, amelyek nemcsak az Európai Unió, de a mi közös pártunk, a Néppárt alapjait is megrengették.”

Másik nyilatkozóként Deutsch Tamást idézték:

A határozati javaslat a baloldali, de legfőképp a magyar baloldali pártok kezdeményezése a magyar választások befolyásolására. A mi véleményünk az, hogy a határozat hazugságon, a tények elferdítésén alapul – fogalmazott az Európai Néppárt fideszes tagja. Megjegyezzük, az amerikai média azért vette át, mert a határozattervezet szerint a kormánynak egyezségre kellene jutnia az amerikai intézményekkel is azért, hogy a CEU Budapesten maradhasson.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítását vette át a legtöbb médium, így az US News and World Report is, amely szerint könnyen megeshet, hogy megvonják hazánktól az uniós szavazati jogot. Egy liberális képviselő nyilatkozata pedig kitér a média – és a vallásszabadság korlátozására is, valamint a jogrendszer kormányzati ellenőrzés alá vételére, amelyek szintén nagy súllyal estek latba a Magyarország elleni szavazáskor.

Az amerikai média érdeklődése már csak azért is figyelemre méltó, mert azok után, hogy Donald Trump és a Fehér Ház nagy válságban van, hisz’ az elnök nagy valószínűséggel az igazságszolgáltatást befolyásolta, és vizsgálatot fontolnak ellene a kongresszusban, s aminek következtében kisebb gondja nagyobb lehetne a magyar 7-es cikkelynél. De nem.

Az angol nyelvű arab hírügynökség, az Al Jazeera is külön beszámolt a Strasbourgban történtekről, kiemelve, hogy a szavazás jelzésértékű: Magyarország szigorú monitoring, ellenőrzés alá kerül ezentúl. Azonban ez az unió tesztje is, mennyire képes megvédeni a saját alapértékeit. A nacionalista Orbán Viktort azonban Lengyelország vétója az utolsó körben megmentheti. Az Al Jazeera azonban a megkezdett uniós procedúra legfőbb okát az igazságszolgáltatás megbénításában és az elharapózott korrupcióban jelöli meg.

Ezt meg is előlegezi Beata Szydło lengyel kormányfő, aki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Varsó nem fogja megengedni Brüsszelnek, hogy migránsok befogadására késztesse. Hangsúlyozta, hogy nemcsak Lengyelország, hanem több más uniós ország is ugyanezen az állásponton van – számolt be a részletekről az orosz TASZSZ hírügynökség. Az ügy előzményéhez tartozik, hogy a görög bevándorlásügyi uniós biztos Magyarországgal együtt Lengyelországot is szankciókkal fenyegette meg.

A Fankfurter Allgemeine Zeitung írását pedig csak azért említem, mert az EP-ben történtek kapcsán a cikk szerzője párhuzamot vont Orbán és Putyin, valamint Erdogan között, mint olyanok között, akik elnyomás alatt tartják a hazájukat. 

Az amerikai Tax Newsban (Adó Hírekben) jelent meg a Nemzetközi Valutaalap javaslata és egyben figyelmeztetése is számos adójogszabály módosítására. Már a cikk címe is beszédes: Magyarország visszautasította az IMF javaslatait – egyebek között az ingatlanadó középtávú megváltoztatására, az adókivételek számának, a szektorális adó mértékének a csökkentésére és a sokféle áfa-szabály egyszerűsítésére és egységesítésére vonatkozóakat. Az utolsó bekezdésben pedig kitér arra, hogy a magyar üzleti környezeti hangulaton és bizalmon látványosan lehetne javítani a korrupció felszámolásával, az átláthatóság biztosításával, a kiszámítható jogi környezet megteremtésével.

 

Címkék