Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ínyencfesztivál a szegényekért Bécsben

Ínyencfesztivál a szegényekért Bécsben
EuroCommPR*Bécs

Második alkalommal rendezik meg az osztrák fővárosban a jó ételek és italok fesztiválját, a Wienissimot. (Kép: Ludwig Schedl)

A rendezvény bevételével egy olyan egyesületet támogatnak, amely a boltokban kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelmiszereket gyűjti össze és juttatja el szociális szervezeteknek.

Tíz napra a jó ételeket és italokat kedvelők Mekkájává változik Bécs, ahol május 22-én kezdődik a Wienissimo, a jó ízlés fesztiválja. A több helyszínen zajló, változatos gasztronómiai és kulináris meglepetéseket tartogató rendezvénysorozat középpontja a városháza előtti tér, a Rathausplatz, ahol a megnyitó alkalmából egy 60 méter hosszú terített asztalhoz várják az adakozó kedvűeket.

 A 250 személyes asztalnál némi adomány ellenében lehet helyet foglalni, amelyet a Wiener Tafel egyesületet kap. A szervezet önkéntesei naponta mintegy három tonnányi feleslegessé vált élelmiszert gyűjtenek be vállalkozásoktól és cégektől, majd haladéktalanul bécsi és környékbeli szociális intézményekhez szállítják, amelyek 19 ezer, szegénységben élő ember menüjét tudják így változatosabbá tenni.

Szintén a Rathausplatz ad otthont Bécs legnagyobb kávézóteraszának, ahol május 23-án igazi bécsi reggelire várják a résztvevőket. Aki bírja szusszal, az mindjárt maradhat a délben kezdődő Vienna Food Festivalra. Ott street food, vegán sütemények, újragondolt hamburgerek, fagylaltkreációk, latin-amerikai, távol-keleti és ázsiai ínyencségek tornyosulnak majd a standok és foodtruckok pultjain.

A fesztiválon bárki próbára teheti az ízlelőbimbóit és szaglósejtjeit a Wiener Tafel szag- és ízlaborjában, hasznos tippeket és trükköket leshet el Adi Bittermann grill-világbajnoktól, és meg lehet majd kóstolni a világ leghosszabb almásrétesét is.

A Wienissimo alkalmából néhány étterem és luxusszálloda konyhájában nemzetközileg elismert vendégséfek veszik át az irányítást, hogy az általuk képviselt ország jellegzetes ételeinek újragondolt változatával lepjék meg az ínyenc vendégeket. Spanyolországot például Felix Petrucco és Jonathan Maldona képviselik a Park Hyatt Hotelben, az olasz Sergio Ferrarini a Hilton S'PARKS étlapját olaszosítja, a horvát Damir Perman pedig a Badeschiffen várja a dalmát ízekre vágyókat. Magyarországot Pataky Péter képviseli, aki a MINI-ben avatja be az érdeklődőket a magyar konyha ízvilágába. 

A Wienissimo másik nagy eseménye szintén a Wiener Tafelhez kapcsolódik: május 23-án 13 órától a Lange Tafel megterítése után egy asztalhoz várnak szegényt és gazdagot egyaránt, hogy így teremtsenek kapcsolatot a bőségben élők és a nélkülözők társadalma között. A látványfőzéssel, kiváló ételekkel és italokkal, nyereményjátékkal és jó zenével fűszerezett rendezvény célja, hogy rámutasson: az élelmiszert is értékes erőforrásként kell kezelni, és nem szabad pazarlóan bánni vele.