Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. július 23. Az év 204. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737660. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Irányadó vita az európai védelem jövőjéről

Irányadó vita az európai védelem jövőjéről

A 27-tagú EU jövőbeli irányításáról szóló vita keretében a Bizottság ma irányadó vitát rendezett az európai védelem jövőjéről.

A Juncker-bizottság hivatalba lépése óta prioritásként kezeli Európa megerősítését a biztonsági és védelmi ügyekben. Az unió helyzetéről szóló 2016. évi beszédében Jean-Claude Juncker elnök jelentette be az Európai Védelmi Alap létrehozását: „Európa többé nem engedheti meg magának, hogy mások katonai erejétől függjön. (…) Az erős európai védelemhez az európai védelmi ipar innovációjára van szükség.”
 
Mivel Európa szomszédságában egyre romlik a biztonság, és erőteljes gazdasági érvek szólnak amellett, hogy az EU tagállamai szorosabban együttműködjenek a védelmi kiadásokat illetően, a Bizottság úgy véli, eljött az ideje, hogy lépéseket tegyünk a biztonsági és védelmi unió felé. Az uniót fenyegető veszélyek nem tartják tiszteletben a nemzeti határokat. A fenyegetések egyre súlyosabbá válnak. Leghatékonyabban közös erővel vehetjük fel ellenük a harcot.
 
A mai vita irányt mutatott a Bizottság következő hetekben esedékes munkájához. A június 7-én Prágában megrendezendő magas szintű európai védelmi és biztonsági konferencia előtt a Bizottság létrehozza az európai védelmi cselekvési terv részeként tavaly novemberben bejelentett Európai Védelmi Alapot. Ezzel egyidejűleg egy hosszabb távra tekintő vitaanyagot ad ki, amely különböző lehetséges jövőbeli forgatókönyveket vázol fel az európai védelem területén. (A teljes közlemény itt olvasható.)
 
Tájékoztató: Európa védelmezése - az Unión belüli biztonsági és védelmi együttműködés fokozása mellett szóló érvek (angolul)

Sajtóközlemény az európai védelmi cselekvési tervről és az Európai Védelmi Alap megteremtéséről (2016. november 30.)