Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. február 22. Az év 53. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737509. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Péterfy Gergely az MKKE új igazgatója – az Alexandra-csőd megrengette a könyves szakmát

Péterfy Gergely az MKKE új igazgatója – az Alexandra-csőd megrengette a könyves szakmát
(MTI)

Nagy többséggel Péterfy Gergely József Attila-díjas szerzőt választotta igazgatónak öt évre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) taggyűlése.

Péterfy Gergely (a képen) nem csupán a kortárs irodalom fontos alakja, hanem kiváló menedzseri képességekkel is rendelkezik. Feladata igazgatóként a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált és az Ünnepi Könyvhetet is rendező MKKE napi ügyeinek kezelése, szervezése és külső képviselete lesz. 
Péterfy legfontosabb törekvése lesz új támogatókat szerezni a MKKE működésének, és közvetíteni a felek között az Alexandra-csőd miatti rettenetes helyzetben, valamint forrásokat szerezni a nehéz helyzetbe került kiadók kárpótlására.
Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke kiemelte: bár az Alexandra-csoport fizetésképtelensége miatt mintegy hárommilliárdos veszteséggel néznek szembe a kiadók, és több száz munkahelyet fenyeget veszély, a MKKE úgy látja, hogy a kormány nem akar törődni a problémával, mivel nem kaptak semmilyen érdemi választ a miniszterelnöknek címzett hatpontos megoldási javaslatukra.

A levélben egyebek között azt kérték a kormánytól, hogy a Magyar Követeléskezelő Központ vásárolja fel a kiadóknak a Könyvbazár Kft.-vel szembeni követeléseit, ugyanis a több mint 400 érintett kiadó külön-külön teljesen esélytelen érdekei érvényesítésére – hangsúlyozta. 

Javasolták a kormánynak azt is, hogy a kiadók a tavalyi mérlegükben szereplő árbevételük ötödéig részesülhessenek  társaságiadó-kedvezményből (tao) származó pénzekben, bővítsék a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül pályázható 700 milliós könyvszakmai támogatási keretet és a pedagógusok kapjanak évi 100 ezer forint értékű könyvvásárlási utalványt – emelte ki a MKKE elnöke, aki szerint bornírt az olykor felemlegetett vád, amely szerint az egyesülés liberális, baloldali értékeket képviselne, hiszen a tagjaik között éppúgy megtalálhatók a konzervatív értékeket valló kiadók is.

Kocsis András Sándor az MTI kérdésére elmondta : az Alexandra-csoport bedőlésének egyetlen nyertese a megmaradt két nagy könyvkereskedelmi vállalat, a Libri- és a Líra-csoport lesz. Mint fogalmazott, ha nem kapnak állami segítséget a válságban, „a nagyok még nagyobbak” lesznek, a kis- és közepes kiadók közül pedig nagyon sokan bele fognak roppanni a kialakult helyzetbe. 

Az MKKE január végén feljelentéssel élt az Alexandra boltjait üzemeltető Rainbow Kft.-vel és a kiadókkal jogi kapcsolatban álló könyvkereskedő Könyvbazár Kft.-vel szemben, azonban az ügyben még nincs előrelépés – jegyezte meg.

Az MTI kérdésére, hogy ebben a helyzetben miként tudja a MKKE egyszerre a kisebb kiadók és a nagy könyvpiaci vállalatcsoportok ellentétes érdekeit is képviselni, a szervezet elnöke úgy válaszolt: a MKKE jelenlegi kereken 110 tagjából mindössze négy a könyvterjesztő, és a szervezetben nagyon nagy a kis és közepes kiadók aránya, szavazati többséggel rendelkeznek az elnökségben és a taggyűlésben is. 

A szervezet vezetése szolidaritást kér a nagy vállalatcsoportoktól, amelyek egyébként kulcsszerepet vállaltak abban, hogy újra megnyílhasson az Alexandra-csőd miatt bezárt könyvesboltok többsége – fűzte hozzá. Kocsis András Sándor kitért arra is: a magyar könyvpiac nagy problémája a bizományi rendszer, amely miatt kizárólag a kiadók viselik a finanszírozási kockázatot, valamint a könyvterjesztők által alkalmazott, nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas, 53–54 százalékos árrés. 

Az öt kiadó által áprilisban megalapított Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetséggel kapcsolatban úgy fogalmazott, megértik a kisméretű kiadók indulatát, és támogatnak mindenkit, aki tenni akar a könyvszakma ügyéért.

Kocsis András Sándor a sajtótájékoztatón bejelentette: jövőre Szerbia lesz a Budapesti Nemzetközi Könyvvásár ország-díszvendége. 
A következő majna-frankfurti könyvvásáron a Külgazdasági és Külügyminisztérium – a Balassi Intézettel az eddiginél szorosabb együttműködésben – bérel egy eddigieknél nagyobb, 130 négyzetméteres magyar standot – fűzte hozzá.