Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. február 20. Az év 51. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737507. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lopás fényes nappal: újabb lépés a közbeszerzési kartellek ellen

Lopás fényes nappal: újabb lépés a közbeszerzési kartellek ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) évek óta kiemelt figyelmet fordít a kartellekkel szembeni küzdelemre, hiszen a kartell nem más, mint lopás fényes nappal.

 

Most új kiadványokkal hívja fel egyrészt a kis- és középvállalkozások (kkv), mint ajánlattevők, másrészt a közbeszerzést kiíró ajánlatkérők figyelmét a kartellek okozta kockázatok kezelésére.

A most megjelent „Kartellgyanús közbeszerzés?” című tájékoztató füzet, és a hozzá kapcsolódó tananyag az ajánlatkérőket segíti a kartellek felismerésében és a GVH vizsgálatainak támogatásában, valamint a közbeszerzési eljárásoknak a kartellezés számára kedvezőtlen kialakításában. E füzettel válik teljessé a kartelljogi megfelelést segítő kiadványsorozat, amely a „Hogyan maradjon tiszta?” című, az ajánlattevőknek szánt füzet megjelenésével kezdödött a múlt év végén.

A közbeszerzési törvény szerint az ajánlatkérő kartellgyanú esetén köteles a GVH-hoz fordulni. E kötelezettség teljesítésében a „Kartellgyanús közbeszerzés?” című füzet segít, részletesen bemutatja a kartellgyanúra okot adó jeleket. Fontos, hogy az ajánlatkérő ne hozza az ajánlattevők tudomására gyanúját – azokéra sem, akik (látszólag) nem vesznek részt a versenykorlátozó együttműködésben. Emellett az ajánlatkérők konkrét ötleteket meríthetnek, hogy közbeszerzési eljárásaikat kedvezőtlenebbé tegyék a kartellezők számára, például azáltal, hogy kerülik a lehetséges ajánlattevők számát és körét indokolatlanul korlátozó részvételi feltételek előírását.

A „Hogyan maradjon tiszta?” című tájékoztató füzet a kkv-ajánlattevőket támogatja a közbeszerzési kartellezés elkerülésében és az együttműködésben a GVH-val. A füzet konkrét példákkal segíti a versenykorlátozást célzó megkeresések azonosítását és az elhatárolódást tőlük.

A két füzet és a tananyag felhívja a figyelmet, hogy a közbeszerzési kartellek és a korrupció gyakran összefonódnak, a tisztán korrupciós esetekkel azonban nem a GVH-hoz kell fordulni. Bár a kiadványok témája a közbeszerzés, tartalmuk nagyrészt valamennyi versenyeztetésre érvényes, így a résztvevők számára szintén hasznos.

A kiadványok megjelentetése a kartellekkel kapcsolatos versenykultúra-fejlesztést szolgálja. A GVH 2015-ben kezdte el kartellellenes kommunikációs kampányát a „Nem marad köztetek” jelszóval, és oktatási célból microsite-ot hozott létre az interneten. E kampány részeként vezette be az újszerű kapcsolat-felvételi lehetőséget, a Kartell Chat-et.