Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A labdát rúgják, nem ütik – Ez a golf nem olyan

A labdát rúgják, nem ütik – Ez a golf nem olyan
Elek Lenke

Focilabdával játsszák, de nem hálóba kell beletalálni, hanem egy 53,5 centiméter átmérőjű lyukba. Rúgják, és nem ütik. Nem káromkodnak közben trágárul. Nem rohannak a gyepen, hanem sétálnak, miközben élvezik a jó levegőt, a frissen nyírt fű illatát és a madárcsicsergést. (Kép: sunnidell.com)

A Hollandiából származó footgolf a labdarúgás és a golf keverékének is mondható, bár  stílusában, hangulatában az utóbbira hasonlít inkább. Ráadásul: kiváló benne a magyar csapat, 2012-ben már világbajnokságot is rendeztünk Kisorosziban!  A lényeg, hogy ötös méretű focilabdát kell berúgni, vagy inkább becsorgatni egy jókora lyukba. De nem mindegy persze, hogyan juttatjuk el a labdát a lyukba…

Illusztráció: mytravel.

A pályák nagyon rafináltak, amint azt tegnap megtudtuk Gelencsér Gábortól, a Magyar Footgolf Egyesület elnökétől. Ő maga is tervezett már néhányat, itthon és külföldön.

Általában golfpályákból hasítanak le egy darabot, hogy megvalósítsanak egy speciális footgolf terepet, ahol ravasz emelkedések, enyhe lankák, pici lejtők befolyásolják a labda útját. De olykor akár egy rakoncátlan fűcsomó is megállíthatja a labdát.

A pálya gondosan nyírt, a játékosok elegánsan felöltözve, a dress code elég szigorú. Mindezt a Kisorosziban lévő golfpályán tapasztalhattuk meg, a sportág legnagyobb hazai mecénása, a Hörmann Hungária által rendezett bemutatón.   

A garázskapuk szakértője egyebek között a cég, amelynek igazgatója, Szujó László hat éve szeretett bele ebbe a sportba. A világon ma már sok tízezren játsszák, Európában és Amerikában egyaránt. A magyar Hörmann olyan sportágat támogat tehát, amelyben kiválóak a magyarok. Ráadásul a footgolf kellemes családi programokra nyújt lehetőséget, a gyerekek is jöhetnek, hiszen nincs ordítozás, trágárság és verekedés a pályán, viszont kellemes a szabadban órákig sétálgatni.

Hozzávetőleg 3-4 ezer magyar ismerkedett már meg eddig ezzel a sportággal, amely költségeit tekintve a síeléssel és a tenisszel rokon, de egy-egy közös plázás mozizás-nassolás költségkeretét nem lépi túl egy ilyen családi kirándulás.

Szóval: itt a footgolf.  Egy új lehetőség. És felejtsük el Andorrát!