Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

MAHART-hajókkal a FINA-helyszínekre

MAHART-hajókkal a FINA-helyszínekre
Viant Katalin

Hogyan lehet gyorsan, kényelmesen eljuttatni a világ 3. legnagyobb sportrendezvényére, a július 14–30. között megrendezendő vizes vb budapesti eseményeire úgy eljuttatni a mintegy 2500 sportolót és a várhatóan félmilliónyi szurkoló- és vendégsereget, hogy ne zavarják a főváros lakóinak életét?

Ma kiderült: a Dunán, azaz vízi úton. Felújított hajókkal, új kikötőkből, ráadásul úgy, hogy közben a versenyzők és szurkolók még a város pazar panorámáját is élvezhetik.

A 17. FINA Világbajnokság nyíltvízi úszószámát Balatonfüreden rendezik, a többi öt versenyszámot (műugrás, óriás toronyugrás, szinkronúszás, úszás és vízilabda) Budapesten, négy helyszínen. Ma a sajtó munkatársai arról kaptak tájékoztatást látványos hajóúton, 18 nappal a vb kezdete előtt, hogy a MAHART Passnave és a Bp2017 Nkft. megállapodásának köszönhetően 12 felújított, illetve új kikötőkből, felújított hajóparkkal viszik a versenyzőket és a szurkolókat egyik helyszínről a másikra, ráadásul ingyen, ha a vb valamelyik versenyére van érvényes jegyük. Ugyancsak díjmentesen utazhatnak a hajókon a sajtó akkreditált képviselői.

A hajók 20 percenként indulnak majd, de ha a versenyek időzítése megkívánja, akkor sűrítik a járatokat.

Elhangzott a többi között, hogy látványos teljesítmény volt a 14 hajó felújítása. A 20–25 percenként induló vízi járművek az utat 20 perc alatt teszik meg, ami az autóút idejével is „versenyképes”. A kikötők és a hajók a turizmust szolgálják a vb után: történelemi hajóbemutatókat terveznek e helyszínekre.

A sajtóesemény részvevői megtekinthették a Vigadó tér két, a Batthyányi tér egy, a Margitsziget három, a Dagály-beruházás területén lévő négy, továbbá a Műszaki Egyetemnél és a MÜPA épülete előtti egy-egy kikötőt. Bemutattak a vb-re felújított néhány olyan hajót is, amelyről tudható, hogy a vb után Budapest és a Dunakanyar helységei között menetrend szerint fognak közlekedni.