Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2019. február 23. Az év 54. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737510. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tiltakozás az isztambuli 10-ek őrizetbe vétele ellen

Tiltakozás az isztambuli 10-ek őrizetbe vétele ellen

Megdöbbenve és felháborodva hallottuk, hogy a török kormány „fegyveres terrorszervezetben való részvétel” gyanúja miatt őrizetbe tíz jogvédőt, aki pusztán békés jogvédő munkáját végezte. Az intézkedés támadás az országban működő hat legbefolyásosabb civil szervezet ellen. A letartóztatások súlyos csapást mértek a már amúgy is megtépázott török civil társadalomra, és pontosan jelzik, hogy milyen irányba indult is el Törökország.

Az „Isztambuli 10-ek” közé tartozik Veli Acu, Özlem Dalkıran, İdil Eser, Nalan Erkem, Günal Kurşun, Şeymus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün török, Ali Gharavi svéd és Peter Steudtner német állampolgár. Először fordult elő a történelemben, hogy az Amnesty International helyi elnökét és igazgatóját egyszerre vegyék őrizetbe ugyanabban az országban. İdil Eser igazgatót és Taner Kılıç elnököt egy hónap leforgása alatt tartóztatták le. Felszólítjuk a török hatóságokat, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a jogvédőket.

Az egy évvel ezelőtti erőszakos puccskísérletben 249 ember vesztette életét. A meggyilkoltak és a sérültek a legnagyobb tiszteletet érdemlik, a támadás kitervelőit és végrehajtóit pedig az igazságszolgáltatás elé kell állítani.

A puccskísérlet óta példátlan leszámolási hullám kezdődött Törökországban: több mint 100 000 állami alkalmazottat bocsátottak el, tízezreket vettek önkényesen őrizetbe, újságírók százait tartóztattak le és százával zárattak be újságokat és civil szervezeteket a hatóságok.

A leszámolások egy aggasztó nemzetközi irányzat törökországi eseményei. Tavaly világszerte bizonyíthatóan 22 országban öltek meg és 68 helyen tartóztattak le békés jogvédőket. Azok a kormányok, amelyek azt hiszik, bármit megtehetnek a kritikus hangokkal, úgy érzik, hogy nyerésben vannak.

Életbevágó kérdés, hogyan reagálnak erre a világ vezetői. Bár néhányan helyesen felemelték a szavukat a G20 csúcson, ezek az egyszeri nyilatkozatok nem elegendőek. Itt az idő, hogy a világ vezetői erős és határozott választ adjanak az emberi jogokat, emberi méltóságot és igazságot fenyegető veszélyekre, és tegyék egyértelművé, hogy a virágzó civil társadalmak a világon mindenhol – így Törökországban is – ezeknek az értékeknek az őrzői.

Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára, Ricken Patel, az Avaaz elnöke, Ken Roth, a Human Rights Watch ügyvezető igazgatója, Sharan Burrow, az International Trade Union Confederation főtikára, Robin Hodess, a Transparency International ügyvezetője