Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. június 19. Az év 170. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737626. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar a gáton

Magyar a gáton
Horváth Kálmán

Újsághír: Baji Balázs óriási futással harmadik lett 110 gáton a londoni atlétikai világbajnokságon. A magyar atléta 13,28 másodperccel ért célba.

Nem értem, miért vagyunk úgy oda. Nyerünk egy bronzérmet. Futunk érte 13 másodpercig, meg egy kevéskét, aztán elővesszük a magyar zászlót, beletemetkezve, szinte eltakarjuk magunkat.

Londonban vagyunk, nem mosogatjuk a tányért, nem keressük a követséget, ahol jövőre állhatnánk a sorban, nem kell tapsolnunk, sőt nekünk tapsolnak, mert senkit nem érdekel, hogy honnan jövünk, csak az, hogy milyen gyorsan szedjük a lábunkat. Na, jó, persze, hogy előnyben vagyunk a puhány európaiakkal szemben, minket nem időszakosan, hanem folyamatosan kerget a szegénység, a megalázottság, nekünk nemzeti hagyományunk a menekülés, ebben van gyakorlatunk, őrizzük is a tudást, nem adjuk át másnak, ha mégis jönnének tanulni, olyan kerítést építünk nekik, hogy elmegy a kedvük a magyar virtustól.

Egyébként másodpercben sok az a 13. Egy honfitársunk ennyi idő alatt 40 ezer forinttal gazdagodik. Persze ő nem bronzérmes, ő maga a bajnok. Újságokat, tópartokat, közbeszerzést, hitelt nyer, a jövőben, ha akarná, nemcsak a gátfutást, hanem az egész világbajnokságot megnyerhetné. Stadionja van, saját szintideje, az elé kerülő akadályokat nem kell átugrania, arrébb rúghatja őket. Öt év múlva, ilyen tempó mellett gólok nélkül lehet Neymar, a vagyona elhagyhatja a 222 millió eurót, még néhány sziget, dunai híd, az Országháza vár rá, ellenzék a mellényzsebben, csak arra kell vigyáznia, hogy a barátság megbonthatatlan legyen.

Mi magyarok egyébként sem szeretjük az akadályokat. Az ügyvédeket szeretjük, a jogászkodást, ami nem megy, azt ők intézik el. Oszt jó napot! Ezért találtuk ki a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, egy ember fut, milliók nézik, a kiadást ők fizetik, a bevételt mi tesszük el. Ennél többet nem is kell tudni a történetről, az atlétikáról, mert, ha egy kicsit vakargatni kezdjük az érmét vagy a színét, sok minden kiderülhet.

A vizes vébén sem volt baj, amíg másodpercekről, gólokról beszéltünk, gondot mindig a forduló jelentette, amikor nem a medence hossza, hanem a rendezvény ára került szóba. Itt derülhetett ki, hogy nemcsak Katinka, hanem mások is nyertek, talán még kettőnél is többet. Szerencsére a 110 méter az egyenes, nincs benne forduló. Nem ismerjük például a bronzérem múltját. Lehetett kommunista, ügynök, liberális, olvashatta a Népszabadságot, támogathatta Soros György, és még más csúnyaságok is kiderülhetnek.

Elég annyi, hogy a bronzérmes állatorvos, tehát iskolázott ember, és ha nem marad sokáig Londonban, akkor jövőre Magyarországon, a lakcímkártyájával szavazhat.