Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nyert a TASZ: megszüntette a nyomozást az ügyészség a BKK-botrány etikus hackere ellen

Nyert a TASZ: megszüntette a nyomozást az ügyészség a BKK-botrány etikus hackere ellen
TASZ-sajtóközlemény

Megszüntette a nyomozást az ügyészség a BKK-botrány etikus hackere ellen. A 18 éves férfi azzal vált ismertté, hogy miután felhívta a BKK figyelmét az online jegyárusítási rendszerének a hibáira, ám a vállalat fejelentette a fiatalembert, a rendőrség házkutatást tartott a lakásábán. Az etikus hackert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselte. (Kép: etikushacker-képzés az Óbudai Egyetemen.)

2017. július 18-án mutatott rá egy férfi a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegyárusító rendszerében található biztonsági résre azzal, hogy 50 forintért vásárolt magának bérletet. Ezt a bérletet sosem használta, és nyilvánvalóan jóhiszeműen járt el, amikor azonnal jelezte is a cégnek a hibát. A BKK erre válaszul feljelentette a közérdekű bejelentőt, akinek lakásán a rendőrség is megjelent és házkutatást is tartottak nála. Mostani határozatával az ügyészség kimondta, hogy ügyfelünk tette nem bűncselekmény, hiszen az nem veszélyes a társadalomra. Ehhez képest meglepő következtetés, hogy a házkutatást jogszerűnek minősítette az ügyészség.

A TASZ elfogadhatatlannak tartja azt a gyakorlatot, ahogy a rendőrség a közérdekű bejelentők magánszféráját kezeli. Emlékeztetnek rá, hogy a szintén általuk képviselt  Horváth András, egykori NAV alkalmazott lakásában is házkutatást tartott a rendőrség az áfaügy kirobbanása után, holott később az ő ügyében is megszüntették a nyomozást . A TASZ elítéli a gyakorlatot, amely alapján  alaptalan indokkal megindíthatja a hatóság ezt az eljárást, ami miatt kártérítést csak hosszú évek pereskedése után kaphatnak a közérdekű bejelentők.

“Jelen esetben akkor is felforgathatja a rendőrség valakinek a lakását, ha nem követ el bűncselekményt, hanem a társadalom érdekében cselekszik. Ezzel a gyakorlattal az állam megfélemlíti a közérdekű bejelentőket ahelyett, hogy támogatná őket” – jelentette ki Dojcsák Dalma, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének vezetője.