Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A martfűi időkapun túl időt kapunk

A martfűi időkapun túl időt kapunk
Ágoston Enikö

Martfű azoknak a legjobb célpont, akik meg szeretnék állítani az időt maguk körül, és a nyugalomban lebegve pihenni vágynak. A csendes város lehetőséget nyújt arra, hogy a vendége észrevegyen olyan apróságokat önmagában és maga körül, amik egy mozgalmas városban elhalványulnak. (Képek: Okolicsányi Zoltán / aktivpihenes.hu)

A Martfűi rém című film ellenére a város nyugalmát nem törik meg megdöbbentő bűncselekmények, a lakosok megbíznak egymásban, és ez a bizalom érezhető az egész településen. Ez abban is megmutatkozik, hogy a természet és a város tisztaságára különös figyelmet fordítanak, kincsként értékelik a legtöbbek számára hétköznapinak tűnő ajándékokat.

A város vendége könnyedén megtapasztalhatja a természet érintését. Nem véletlenül alakítottak ki modern kempinget a martfűi horgász- és csónakázótó partjára. Ez azonban úgy történt, hogy a legkevésbé törjék meg a természet adta szépséget. A Martfűi Termál SPA kempingházai egymástól kellemes távolságra helyezkednek el, a teraszok a part felé néznek, így ha valaki kilép, azonnal a nyugodt vízzel találja magát szembe. A kempingek kialakítója egy holland szaktekintély, Frits Niessen, aki ragaszkodott ahhoz, hogy minőségi körülmények között pihenhessen az ideérkező. De ha valaki sátorral vagy lakókocsival érkezik, arra is biztosítanak helyet. A parton a víz halk ringása és az összesúrlódó nádas levelei, az olykor felreppenő madarak mellett lehetőség nyílik hátra hagyni mindent, időtlenné tenni a pillanatot és magunkba mélyedni, hogy a lélek is megpihenjen valahol. Könnyedén lesétálhatunk a Tisza partjára is, ahol a helyiek csónakjai ringanak, de a város idős gesztenyefái alatt is nyugalomra lelünk.

Ha valaki pedig kikapcsolódásképpen szívesen horgászna a tavon, azt is megteheti horgászjegy váltásával, de a kifogott halakat vissza kell dobnia a vízbe. A halak gondozására figyelmet fordítanak és vigyáznak arra, hogy a tó körül élő állatok természetes körülményeit megtartsák. Gyerekeknek is szívesen tartanak itt biológiaórákat, hogy élményszerűbbé tegyék a tanulást.

Martfű nagy kincse a földből feltörő forró gyógyvíz, amely köré felépült a Martfű Termál SPA. Itt lehetőség nyílik a testi-lelki gyógyulásra. Három gőzölgő gyógyvizes medence közül választhatunk. A termálvíz nyugtató és gyógyító hatással van arra, aki úgy dönt, szívesen üldögél a gőzfelhős vízben. A medencékből a szabad ég alatt is elhelyeztek kettőt.

Ezek még a hűvös időben is kellemesek. Akadnak olyan hétvégi esték, amikor kültéri fürdőzős filmvetítést is szerveznek. Ilyenkor a csillagok alatt, a fákkal körülvett medencében olyan érzés tölti el az embert, mintha egy tóban ülne. Testedzésre is van lehetőség a hotelben, hiszen hatalmas úszómedencét helyeztek el egy hangulatos épületrészben. Egy kisebb medencében és a medence mellett gyógytornát is tartanak. Az iskolások számára kötelezővé tették az úszást a tanórák keretében, így minden nyolcadik osztályt végző diák már tud úszni. A szálloda sóbarlangjában a levegőbe párolgó só tisztítja a tüdőt, a masszázs fellazítja a feszült izmokat. Többféle szauna és csokoládé-, iszappakolás vár a vendégekre.

Ha a szállodából a központba vezető gesztenyesor alatt elhaladunk, akkor láthatjuk a valaha a cseh cipőcsászár, Tomáš Jan Baťa (1914-2008) által építtetett egyemeletes házakat, amelyeket a cipőgyárban dolgozóknak szántak. Még ma is hozzájárulnak a város hangulatához. Martfű annak köszönheti egykori fellendülését, hogy Bata cipőgyárat alapított a területén. A Martfűi Városi Művelődési Központ és Könyvtár épületében a cipőgyártásról állandó kiállítást is találni.

Annak ellenére, hogy valaha olyan volt Martfűnek a cipőgyártás, mint Hollywoodnak a filmgyártás, ma már nem csak egy cipőgyártó város, több annál, de helyiek szerint egy nő sem teszi ki a lábát, hogy ne venne cipőt a mintaboltban.

A város központi terén, a városháza előtt elterülő tér másik oldalán elhelyezkedő Szent Tamás-templom színes fényjátékát érdemes megnézni. 

A templom fából készült kupolájának csúcsa üvegből van, azon keresztül áramlik be a fény felülről, és így egy fényvirág nyílik a templomba érkezők fölé.

A falakon körben színes mozaikablakok engedik át magukon a napsugarakat.

Igaz, kívülről egészen szürkének tűnnek, de belül színes sugarakkal mintázzák a belső tér homályát. Az erkélyen elhelyezett orgona  pedig hangversenyek rendszeres szereplője, úgy van kialakítva, hogy alkalmas legyen erre a célra, és látványnak sem utolsó.

Martfűnek saját szobrászművésze is van, Gyurcsek Ferenc (a képen), akinek szobrai a város legszebb részén állnak. A művészt a történelmi témák mozgatják. A főtéren álló Szent Istvánt ábrázoló szobra különböző mintákkal ellátott kőtömbökön áll. Minden minta egy kultúrát jelképez az időben előre haladva, amíg eljutunk Istvánig.

A késő délutáni órákban tökéletesen megvilágítja a nap, amitől csillog az aranyozott korona és a kezében tartott kard, országalma. Már messziről feltűnő méltóságteljes jelenség. A tér másik oldalán áll a művész által időkapunak nevezett szobor (lásd tudósításunk nyitó képét!), amely nyitott ajtóként mesél a múltról. A 2000-es év millenniumára készült az alkotás. Aki belép az ajtóba, a jelenben áll, visszatekinthet a múltba. Jelzi, a múlt folyamatosan hatással van ránk és csupán egy lépés közel kerülni hozzá. Az ajtó egyik oldalán Az ember tragédiájához hasonlóan a világtörténelemből ragad ki jeleneteket. A másik oldalt pedig a Himnusz ihlette, a magyarok történelmére koncentrál. Népszerű hagyománnyá vált, hogy a friss házasok átkelnek az időkapun, hogy ezzel is szerencsésebbé tegyék a kapcsolatuk jövőjét.

Minél több programmal próbálják gazdagítani a város színvonalát. Szeptember 9-én másodszorra rendezték meg a Média Horgászkupát Martfűn. 

Az eseményt a Martfű Termál SPA, a martfűi Termál Horgászegyesület és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Patakpart Horgászegyesülete közösen szervezte. A horgászverseny ötlete több mint két éve merült fel. Amikor a tavat horgásztóvá minősítették, arra gondoltak, milyen jó lenne minél jobban kihasználni a tó adta lehetőségeket. Már korábban kiderült, hogy a tó remek halállománnyal rendelkezik. Három éve egy olimpiai bajnok száz keszeget fogott ki, és kijelentette, hogy ide bármikor elhozza az olimpiai csapatát.

A versenyzők már hajnalban kimentek a vízpartra, hogy szembenézzenek a megmérettetéssel. Összesen kilenc csapat két-két fővel indult a versenyen. Szigorúan csak azt a kifogott halat fogadták el, amelyet ők maguk emeltek ki a vízből, egy percre sem adhatták át a botot másnak. A kupák a verseny kezdete óta messziről csillogtak a tó körül ülő horgászok felé. Végül a Patakpart team, Ricsei Tibor és Sári János vihette el az első díjat, akik együttes erővel 28950 gramm halat fogtak a nap folyamán.

A martfűi önkormányzat összefogva a helyi szolgáltatókkal folyamatosan tervezi a város fejlesztését. Ebben aktívan részt vesz Tomasovszky László is, a Termál Hotel SPA tulajdonosa, aki fontosnak tartja az összefogást, hogy a lehetőségekhez mérten minél értékesebbé tegyék a várost. Szeretnék, ha Martfű hivatalosan is megkapná a gyógyhely minősítést. Tervezik a Tiszapart kiépítését, egy új medence, erdei tornapálya kialakítását és egy közösségi épület építését a tó partján. A város bevételeit folyamatosan a város szépítésére, iskolák fejlesztésére, a környezet védelmére, növények ültetésére és a kultúra támogatására költik.