Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2018. december 10. Az év 343. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737435. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szívvel és ésszel a szívért, az életért

Szívvel és ésszel a szívért, az életért
(Tudósítónktól)

Évente 50 ezer (!) áldozatot követel hazánkban a sztrók; csaknem minden negyedik betegen már nem lehet segíteni: meghal agyvérzésben, szélütésben. Világviszonylatban még gyászosabb az arány: a 15 millió érintettnek a harmada, ötmillió ember nem éli túl a sztrókot.

A hirtelen szívhalálnak itthon évente 25 000 ember esik áldozatul, a világban hétmillió. Szívritmuszavarban a népesség 3 százaléka érintett, és a többség nem is tud róla…

Írjunk jót is! Négyből 3 haláleset megelőzhető lenne rendszeres EKG-szűréssel és életmód-változtatással! Mindkettő elérhető. Az életmód-változtatás csodákat művelhet: az idejében megállapított magas vérnyomás kezelhető, akárcsak a cukorbetegség, amely az esetek nagy részében helyes táplálkozással, rendszeres mozgással megelőzhető, karbantartható, akárcsak az elhízás. A vér kóros zsírértékei is megszüntethetők, ha az orvos kiszűri és terápiát javasol rá. A dohányzásról leszokás, a mértéktelen alkoholfogyasztás elsősorban az egyén akaratán múlik, szükség esetén orvos, pszichológus segíthet.

És még mindig a sztrókról, amelyre nem lehet elégszer figyelmeztetni, mert valamennyien potenciális áldozatai lehetünk.

Az agyi érkatasztrófa következtében elhunytak negyede még a 60. esztendejét sem érte meg; a férfiak átlagosan öt évvel előbb kaphatnak sztrókot, mint a nők. Gyászos tapasztalat: az agyvérzés, szélütés egyre gyakrabban sújtja a fiatalokat is. Éppen ezért a társadalom tájékoztatása, felvilágosítása legalább annyira fontos, mint a rendszeres orvosi ellenőrzés.

Mi, magyarok, egy idő óta kivételezettnek számíthatunk a sztrók megelőzhetőségében. (Figyelem: megelőzhetőségről van szó!) Miként lapunkban már néhányszor szó volt róla: a magyar tulajdonú Sanatmetal Kft. kifejlesztette és már kínálja is a WIWE márkanevű, napjainkban a világon legnagyobb tudású, ám legkisebb, alig névjegykártya méretű személyes EKG-készüléket.

A CE jelölésű egészségügyi termék egycsatornás, két elvezetéses mobil kardiológia, amely klinikai szintű kiértékelésre képes a 60 másodperces mérés végére. Az intelligens algoritmus pontossága 98,69 százalék, azaz ekkora eséllyel határozza meg a valóban beteg mintákat.

Szakember mondja: specificitás (=annak a valószínűsége, hogy a diagnosztikus teszt értéke negatív lesz egy olyan páciensen, akiben nem áll fenn a vizsgált betegség) esetében még jobb, 99,59 százalékos eredmény érhető el. „Ez azt jelenti, hogy ekkora pontossággal határozzuk meg azokat a vizsgált személyeket, akik egészségesek, 10 ezer vizsgált minta alapján. Szorosan együttműködünk orvosi egyetemekkel, az USA-ban a többi között a Harvarddal, ahol majd felhőrendszerbe kapcsolják be a WIWE-ot, hogy napokkal előre lássák kinél áll fenn pl. a szívinfarktus veszélye…”

A WIWE ingyenes okostelefon-alkalmazással működik, bárhol, bármikor dokumentálja a szív problémáit, az ésszerű mértékére csökkenti a beteg–orvos-találkozók számát. A mérési eredmény pdf-formában megosztható, szakorvos által is kiértékelhető. A készülék a világon egyedülállóan képes a sztrók és hirtelen szívmegállás kockázatának az értékelésére. Használóját ötletekkel, tanácsokkal, lépés- és kalóriaszámlálóval támogatja az egészséges életmód kialakításában. Automatikusan készít egészségnaplót használójának vizsgálati eredményeiről, miáltal követheti állapota alakulását. Ráadásául egyetlen WIWE-készülék akár az egész családot kiszolgálhat, csupán más-más okostelefon-fiók kell hozzá. Ha az érintettek mindig maguknál szeretnék tartani adataikat, akkor természetesen a saját okoskészülékeiken is kialakíthatnak maguknak WIWE-fiókot…

WIWE-olnak itthon és a nagyvilágban

A többi között a SOTE-n, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, magánklinikákon, orvosi egyetemek kardiológia és belgyógyászati osztályain és háziorvosi rendelőkben egyaránt használják az egri Sanatmetal Kft. készülékét, amelyet egyébként bárki, recept nélkül megvásárolhat gyógyászati üzletekben, Apple-boltokban, webáruházakban.

A gyártó célja az volt, hogy a WIWE a lakosság hasznára váljék. A Sanatmetal rendszeresen kap köszönőleveleket a használóktól: „sikerült végre megcsípni, hogy mi a probléma a szívemmel”, „beállították a szívgyógyszeremet...”

Már húsz országban megkezdődött a készülék bejegyzése és forgalmazása. A minap az ausztráliai szakhatóság (TGA) adta ki az engedélyt a forgalmazására, amelynek alapján már el is indult az első szállítmány a hatodik kontinensre. Remény szerint az év végére az Amerikai Egyesült Államok is megadja az engedélyt.

A WIWE megjelenhet a világ legnagyobb piacán is, miután kínai forgalmazásáról máris aláírták a megállapodást.

Tudósítónk érdeklődésére a gyártó marketing-felelőse, Csörghe Ádám elmondta, hogy a WIWE fejlesztése mintegy két évbe tellett, amit – az algoritmus elkészítéséhez szükséges – több évtizedes kutatás előzött meg. Ebben Kozmann György professzor és a veszprémi Pannon Egyetem tudós munkatársai jeleskedtek. A készülék engedélyeztetése nem ment egyik napról a másikra: bevizsgálások sorozatára volt szükség a többi között a CE-jel megszerzéséhez az orvostechnikai eszköz kategóriában. Rádió-laboratóriumi, EMC- és TÜV-vizsgálaton is átesett a WIWE, mert a többi között gondoskodni kellett az elektromágneses zajszint-limitről és a kettős védettségű áramköri leválasztási biztonságról is. – Ez utóbbi elvégzésére az egriek a Facebookon találták meg a vállalkozót; azt kérdezték, hogy ki szeretne egymillió forintot keresni? Ketten is jelentkeztek a megoldással, mindketten megkapták a felajánlott összeget.

A WIWE fém alkatrészeit a Sanatmetal egri, 22 ezer négyzetméteres telephelyén gyártják, ugyanis ott a cég mintegy fél évszázados fémmegmunkáló tapasztalattal rendelkezik. A chipek Texasból, Európában 15, mindenekelőtt magyar partnerrel dolgozik együtt a társaság.

A fejlesztő és gyártó Sanatmetal Kft. gyakorlatilag az alapítása óta áll az egészségügy szolgálatában orvostechnikai eszközökkel, piacvezetőként ismerik itthon a csontsebészeti, traumatológiai termékeiről, és Európa negyven cégének középmezőnyében tartják számon. A társaság árbevételének majdnem háromnegyede exportból származik, miután a világ 40 országában használják innovatív gyártmányaikat egyetemek, kórházak.

Tudósítónk kérdésre, hogy mi lesz a cég következő terméke, elmondták: az is a megelőzést és a sportolókat szolgálja majd.

A szerk. megj.: Minden bizonnyal sokat nyerhetne e kis eszközzel a magyar egészségügy, mindenekelőtt pedig az sok tízezer (ha nem több!) beteg, aki az állapota miatt rendszeres orvosi felügyeletre, ellenőrzésre szorul. Egy új diagnosztikai lehetőség kínálkozik beteg és orvos számára egyaránt: szerfölött egyszerű a beteg állapotának az ellenőrzése oly módon, hogy az érintett személy rendszeresen/naponta elküldi az EKG-felvételeit orvosának! A WIWE megalkotói – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott információból – megkezdték az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez csatlakozáshoz szükséges feltételek teljesítését. Ennek hatalmas előnye – a páciens számára –, hogy orvosa akár valós időben nyomon követheti kezeltje állapotát, és indokolt esetben kezdeményezheti gyógyintézeti vizsgálatát, gyógyszeradagjának megváltoztatását.