Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. május 22. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737598. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Osztrák lap ifj. Orbán győző offshore lovagról

Osztrák lap ifj. Orbán győző offshore lovagról

Ha a menekültek alternatív útvonalat választanak és fennáll a veszélye annak, hogy Romániát elárasztják, akkor Magyarország kész segíteni, hogy felépülhessen a román határ mentén is a kerítés – adja hírül a brit Daily Express.

Ha pedig nincs más választása, akkor maga is megépíti a kerítést – mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy közös a cél és közös a küldetésük, mert mindkét ország meg akarja állítani az esetleges kontroll nélküli menekültáradatot. A Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség egyébként újabb tömegekkel számol a keleti határvidékeken. A magyar miniszterelnök interjújában beszélt arról, hogy a két országot a kereszténység is összeköti, s ebből az alkalomból támogatást ígért a román ortodox egyházaknak.

A Breitbart News megkésve, de a jelek szerint semmiképpen nem akarta kihagyni Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatát, amelyből négy nap elteltével a menekültkérdést és Brüsszel ezzel kapcsolatos intézkedéseit emeli ki. Úgy fogalmaznak – az Orbán interjút alapul véve – , hogy a magyar kormány valami nagyon fontos dolgot vitt végbe, rejtett underground-hálózatot leplezett le, ami Soros hálózata. A magyar miniszterelnök megígérte, hogy naponta bizonyítani fogja a Soros-terv létét és kapcsolatrendszerét. Amit egyébként maga a szerző, Soros is bevallott, és beállítottuk a politikai élet középpontjába – idézi a szélsőjobbosnak tekinthető, az amerikai elnökhöz közelálló lap. Legvégül Orbán szavaiba kapaszkodva azt mondja, az Európai Unió – elég egyértelműen – lebukott.

Az osztrák Der Standard magyar hírforrás alapján beszámol részletesen arról, hogy a kormányfő öccse, ifj. Orbán Győző offshore üzletben érdekelt. A brit Virgin szigeteken bejegyzett cég energetikai vállalkozás és ügyvezetője, Papp András Zoltán elmondta, tulajdonosa orosz magánszemély, de akinek a nevét magától értetődően nem akarja felfedni. Azt viszont elárulta, hogy Kazahsztánból, Nigériából és Csecsenföldről kapnak megrendeléseket. Ez a cég egyébként két másikkal áll kapcsolatban, és különös ismertetőjelük, mint általában a kormányhoz közeli cégeknek, hogy közbeszerzési pályázatokon nyernek és uniós pénzeket. A cikk emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormány évekkel ezelőtt indított támadást az offshore lovagok ellen, s a két éve nyilvánosságra hozott Panama papírok is említést tettek két magyarról, a többi között a Fidesz egyik volt alelnökéről.

Az orosz Obozrevatyel újság az ukrán oktatási törvényt szedi ízekre – méghozzá a strasbourgi parlament interpretációjában – s emellett kiemeli, hogy Magyarország odáig ment, hogy provokálja emiatt Ukrajnát. Az Európai Parlament egyébként nem csak azért tartja rossznak az új törvényt, mert a kisebbségeket megfosztja anyanyelvi továbbképzésüktől, hanem azért is, mert még az ukrán nyelv oktatását is nehézkessé teszi. Méghozzá azzal, hogy a nemzetiségeknek nem idegen nyelvként, hanem anyanyelvként lesz kötelező tanítani. Az újság megjegyzi, hogy ebben a kérdésben egy platformon van ugyan Oroszország és Magyarország, ám utóbbi továbbra is támogatja az uniós szankciókat a Kreml ellen.

Az Armenpress pedig arról az európai parlamenti vitáról számol be, amelyen szóba került az azeri baltás ügye is. Egy örmény képviselőnő azt követelte ugyanis az uniótól, hogy hozzák nyilvánosságra a Ramil Szafarov kiadatásakor köttetett korrupciós ügyletet. A magyar parlamenti képviselőcsoporttól pedig konkrétan azt, hogy kérje számon a magyar kormány tagjain azt a 7,6 millió dollárt, amit a Metastar Invest számlájáról az MKB-n keresztül juttattak el illetékesekhez, s amelynek eredményeképpen visszaengedték hazájába az azeri gyilkost. Az örmény képviselőnő azt is tudni véli, hogy ez a Metastar Invest az Európai Parlament alelnökének, Luca Volonténak is számos esetben utalt gyanús pénzeket, amelyekről és a volt olasz autokrata kormányfővel táplált bensőséges viszonyáról most kell majd számot adnia az olasz ügyészségen.

Egyébiránt, csakhogy a szálak összefonódjanak: Berlusconi a hétvégén Putyin orosz elnököt 65. születésnapja alkalmából egy olyan ágynemű-huzattal lepte meg, amely kettejük kézfogását megörökítő fotó alapján készült. S ez valamelyest szemérmesebb annál, amit korábban Berlusconi kapott Vlagyimir Putyintól – ugyancsak a születésnapjára. Orosz jó barátja ugyanis egy olyan ágyat ajándékozott neki, amelyen egykoron állítólag egy prostituálttal múlatta idejét – írja az olasz híreket tálaló The Local.