Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Újraélesztés magyar módra – életmentés okostelefonnal

Újraélesztés magyar módra – életmentés okostelefonnal
(Tudósítónktól)

Életmentő mobiltelefon-alkalmazást mutattak be újságíróknak ma reggel a mentők budapesti, Markó utcai székházában. A Szív City program lényege, hogy bárki, aki késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy okostelefon-alkalmazás segítségével  riasztást kaphat a készülékére, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség.

Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja,  így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre.

Az alkalmazás összeköttetésben áll a mentők irányító-rendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nemcsak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

Magyarországon évente ezrek halnak meg hirtelen szívmegállás következtében, életüket csak a perceken belül megkezdett újraélesztéssel lehetne megmenteni. Az egyedülálló Szív City rendszerhez csatlakozó, életmentésre vállalkozó emberek, és az alkalmazás segítségével remény szerint egyre több beteg kaphat esélyt a túlélésre.

A mobil-applikáció az Alerant informatikai cég, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Resuscitatios Társaság és az Országos Mentőszolgálat együttműködésével jött létre, letöltése bármilyen Android vagy IOS operációs rendszerrel működő okostelefonra ingyenes. Az „éles üzem” a jövő héten kezdődik, az első időszakban budapesti mentési eseményeket közvetítve, majd várhatóan hónapokon belül már országos riaszthatósággal.

A Szív City rendszeréhez csatlakozó önkéntesek számára október 16-án, az újraélesztés nemzetközi napján (Restart a Heart Day) az Országos Mentőszolgálat kijelölt mentőállomásain országszerte lehetőséget biztosít az újraélesztés, a mellkas-kompressziók megtanulására, gyakorlására.

Az applikációról készült videó itt megtekinthető, tessék kattintani!

 

Címkék