Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. január 20. Az év 20. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737476. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A világháló napja – 20 kezdődött a kereskedelmi internet-szolgáltatás

 A világháló napja – 20 kezdődött a kereskedelmi internet-szolgáltatás
(Tudósítónktól)

Alig több mint két és fél évtizede, hogy az első internet-adatcsomag megérkezett Magyarországra, ma pedig az optikai hálózatos területeken az akár 1000 Mb/mp sebességű vezetékes internet (a kezdeti, réz telefonkábelen érkezett netnél 18 ezerszer gyorsabb) sem ritka.

A vezetékes technológia megállíthatatlan fejlődésével a világháló-használók otthonukban is egyszerre, egyidejűleg több eszközzel is csatlakozhatnak az internetre.

Ma, október 15-e a magyar internetezés napja: 1991-ben ezen a napon kapcsolódott a netre a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének (SZTAKI) első számítógépe. Akkor jött létre az első „hungarikum” internetcím, a sztaki.hu, a 192.84.225.1 „történelmi” IP-címen. A következő néhány évben még csupán az akadémiai és az egyetemi szféra élvezhette az internet hasznát. A kereskedelmi internetszolgáltatásra még éveket kellett várni: a Magyar Telekom elődje, a Matáv) 1997-ben vette fel kínálatába a vezetékes telefon és modem segítségével elérhető internet-szolgáltatást. A készülékkel faxolni is lehetett, egyetlen megabájt letöltése – modemtől függően – másfél–három percbe tellett. Ehhez képest dupla sebességet hozott az ISDN-kapcsolat, majd az ezredfordulón jött az ADSL, amely 384 kbit/mp letöltési sebességről indult, ami a ma elterjedt sebességeknek csak a töredéke.

 

Tizenhat évvel ezelőtt már 133 ezer vezetékes internet-előfizetője volt a Telekom-elődnek, mert egyetlen év alatt csaknem másfélszeresére nőtt a netezők közössége. Akkor, 2001-ben kínáltak először hazánkban mobilnetet, amelynek eredeti neve WAP (wireless application protocoll) volt. Az akkori sebességen (9,6 kbit/mp) még egyetlen mp3 zenefájl letöltése is több mint egy órába tellett, de már lehetett rajta híreket és e-mailt olvasni. A WAP-ot a Telekom és a mai T-Mobile elődje, a Westel („A Westellel csak nyerhetsz!” – írta akkor az Infovilág) hozta el Magyarországra, mi több, a cég 2003-ban a világon elsőként vezette be kereskedelmi szolgáltatásként a képet, szöveget és hangot is továbbító MMS (Multimedia Message Service) üzenetet. Az SMS-t a hagyományos mobilhálózaton küldte a készülék, az MMS már a mobilneten közlekedett a küldő és címzett között.

 

A szélessáv tömeges elterjedését a 3G, azaz a harmadik generációs mobilnet hozta el, amelyet 2005-ben honosítottak meg Magyarországon, három évre rá pedig nálunk is megjelent az első iPhone, az iPhone 3G a T-Mobile kínálatában. A mobilinternet magyarországi fejlődése azóta is töretlen. Az Ericsson itthoni laborjaiban már évekkel a Telekom 4G szolgáltatásának 2012-i bevezetése előtt bemutatta a két cég, mire lesz képes a technológia, amelyen ma már 98,4%-os a Telekom-előfizetők kültéri ellátottsága. Sőt mára a 2-300 Mbit/mp névleges maximális sebességű 4G+ mobilinternet szolgáltatás is hozzáférhető a lakosság majdnem harmada számára. 

A vezetékes internetezésben az áttörést 2004 hozta el, amikor az ADSL tömegtermékké vált, majd 2005 környékén új lendületet adott, hogy a kábeltelevíziós hálózatokon is elérhetővé vált az internet-szolgáltatás. A Telekom hálózatán 2008-ban már több mint hétszázezer előfizető internetezett szélessávon – nagyrészt ADSL-en vagy kábelen. A Telekom ugyanabban az évben jelentette be, hogy vállalat új generációs optikai és kábelhálózatok fejlesztésébe kezdett, 2008 decemberében próbaként már mintegy 5 ezer háztartásban volt elérhető optikai hálózat (legfeljebb 25 Mbit/mp letöltési és 5 Mbit/mp feltöltési sebességgel.) A Telekom 2015 tavaszán megkezdett és azóta is tartó intenzív hálózatfejlesztésének köszönhetően mára több mint 2,9 millió háztartásban elérhető a nagysebességű, szélessávú vezetékes hálózat. Ebből kereken 700 ezer háztartásban a gigabit sebességű optikai hálózat áll rendelkezésre, az ott lakók igénybe vehetik a Telekom legnagyobb, 1000 Mbit/mp (=1 Gbit/mp) sebességű ajánlatát.

A mobiltechnológiában is nagy léptékben halad a sebességnövelés. Tavaly novemberben a Telekom és az Ericcson Magyarország 1200 Mbit/mp letöltési sebességet mutatott be 4G+ mobiltechnológián. Emellett megkezdődött a felkészülés a következő generációra, az 5G-re. A Magyar Telekom ez év júniusában alapító tagként vett részt az 5G-koalíció megalakulásában, megkezdte az 5G mobil-kommunikációs próbahálózat kiépítését Zalaegerszegen.