Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szabad újságíró azt ír, amit szabad

Szabad újságíró azt ír, amit szabad
Center/Újnépszabadság

Hát megindult a nagy átalakítás a Vajna-sajtóban. Repülnek kifelé a főszerkesztők, a főszerkesztő-helyettesek, az igazgatók (stratégiaiak és vezérek). Nem jó most főnöknek lenni. Jönnek az újak. (Karikatúra: Pápai Gábor.)

Nem tudom igazán, hogy miért csinálja ezt a filmügyi kormánybiztos? Mit tudnak az újak, amit nem tudtak a régiek? Jobbak szakmailag (hülye kérdés)? Jobban értenek a pénzcsináláshoz? (Minek, úgyis ki lesznek stafírozva). Engedelmesebbek? Jobban félnek? Talán ez az. Az egész akciónak ugyanis semmi más értelme sincs, csak belevinni a félelmet a rendszerbe. Figyeld az összevont szemöldököt. Várj a korholó telefonra. Tudd meg, hogy csak kétszer figyelmeztetnek. Harmadikra repülsz. Ne gondolkodj. Megmondják a gondolataidat. Ne vitázz. Eszedbe se jusson más, mint amit feladatként adnak. Remegjen a kezed lábad, ha behív egy kis főnök, egy nagyfőnök, egy mamut-főnök. Mától mindenki egy hadsereg tagja. Egy média-sereggé, amely harcol. Odalő, ahová mondják. Azt célozza meg, akit kell. Agya csak annyi lehet, mint egy frontharcosnak a lövészárokban. Reggel már úgy ébredjen fel, hogy ne legyen biztos: estére életben marad (nem fizikailag, szakmailag).

Most kirúgták a tábornokokat és az ezredeseket. A tisztek, a tiszt-helyettesek és az egyszerű bakák tanuljanak ebből.

És a gyakornokok? A pályakezdők? Hogy lesz belőlük újságíró. Hogy mennek interjúra? Viszik az előre megadott kérdéseket? Hogy írnak le egy cigánytelepet, egy menekült tábort, egy határ-kerítést? Zombikká nevelik őket?

Azok, akik most a korábbi vezetők helyére léptek jól tudják: csereszabatosak. Bármikor, bármelyik órában, bármelyik percben kívül találhatják magukat.

Ők tájékoztatják az országot. A többi kiherélt megyei lappal együtt. Ők mondják meg az olvasóknak, mi az igazság. Mi a jó? Mi a rossz? Mi a szép? Mi a csúf?

Volt egy mondás anno: „Szabad országban, szabad újságíró azt ír, amit szabad”.

Hát itt vagyunk újra.

(A jegyzet forrása: Újnépszabadság.)

Címkék