Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2018. december 17. Az év 351. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737442. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A holokauszt áldozataira emlékeztető rajzok, sorok a bécsi metróban

A holokauszt áldozataira emlékeztető rajzok, sorok a bécsi metróban
EuroCommPR*Bécs

Újabb köztéri műalkotással gyarapodott a bécsi metró. Az U2-es járat Schottenring megállójánál avattak fel a minap egy installációt, mely 800 zsidó áldozat elhurcolására emlékeztet. (Kép: KÖR/Iris Ranzinger)

Nők, férfiak és gyermekek százainak állít emléket a bécsi közterületi installáció, amelyet nemrég helyeztek ki az U2-es metró Schottenring megállójának Herminengasse kijáratához. Michaela Melián alkotása azoknak az áldozatoknak a történetét beszéli el, akiket 1938–45 között közvetlenül a Herminengasse lakóházaiból hurcoltak el valamelyik koncentrációs táborba. Az installáció a metrósínektől vezet azokhoz a liftekhez, amelyekből a Herminengasséhoz juthat el az utazóközönség.

„A Wiener Linien városi közműcégként tudatában van annak, hogy felelősséggel tartozik a város történelmének a bemutatásáért. Ezért fontos volt számunkra, hogy egy ilyen történelmileg súlyosan terhelt helyszínen ne csupán egyszerű emléktáblával emlékeztessünk az áldozatok szenvedésére" – nyilatkozta Günter Steinbauer, a Wiener Linien, Bécs Város közlekedési vállalatának ügyvezető igazgatója. A műalkotás érzékenyen, tömören igyekszik bemutatni a holokauszt áldozatainak sorsát.

Bécsben már régóta nem kell múzeumba mennie annak, aki a művészeteket szeretné élvezni. A Wiener Linien 1991 óta összesen 100 metrómegállóban helyezett ki kortárs installációkat, hogy egy kis művészettel gazdagítsa az utazóközönséget.