Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2018. december 10. Az év 343. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737435. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hivatásuk gyakorlása közben meggyilkolt kollégáink emlékére

 Hivatásuk gyakorlása közben meggyilkolt kollégáink emlékére
Infovilág

November 2-a az újságírók ellen elkövetett bűncselekmények büntetlenségének véget vetéséért kijelölt nemzetközi nap. „Kérjük a szerkesztőségek együttműködését, jelenítsék meg az ENSZ ezzel kapcsolatos statisztikáit és összefoglalóját, adjanak szerkesztőségi felületet arra, hogy  a munkájuk közben életüket vesztett újságírók előtt tiszteleghessen a szakma” – áll abban a közleményben, amelyet Havas Katalin, a Magyar Lapkiadók Egyesületének főtitkára juttatott el szerkesztőségünkbe.

Az orosz ellenzéki újság, a Novaja Gazeta főszerkesztője, Dmitrij Muratov, aki 2016-ban elnyerte a nemzetközi Aranytoll (Golden Pen of Freedom – WAN-IFRA) díjat, és aggódik a stábja biztonságáért, ezért nem halálos önvédelmi eszközökkel akarja ellátni kollégáit, hogy meg tudják magukat védeni. Mindez azután derült ki, hogy múlt héten megkéseltek egy orosz rádiós újságírót.

Az újságírók elleni rendkívüli erőszakos cselekedetek nem csupán Oroszországban történnek. A Politkovszkája halála óta megjelent, az ENSZ által közölt statisztikák félelmetesek:

# 2016 végéig, 10 év alatt 930 újságírót öltek meg világszerte

# négy naponként ölnek meg egy-egy újságírót 

# újságírók ellen a múlt 11 évben elkövetett 10 jelentett bűnesetből csak egyet derítettek fel

# 93%-ban helyieket öltek meg, csak 7 % a külföldi tudósító.

A rendelkezésre álló adatok szerint tízből kevesebb, mint egy esetben folytattak törvényes eljárást az újságírók halála körülményeinek kiderítésére – áll a jelentésben. A véleménynyilvánítás szabadsága és a tájékozódás joga ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények legtöbbjében az elkövetők elkerülik a felelősségre vonást – írta a nemzetközi szervezet.

November másodika a nemzetközi nap az újságírók ellen elkövetett bűncselekmények büntetlenségének véget vetéséért, és ezen a napon lehetőség nyílik a munkájuk közben életüket vesztett kollégák előtti tiszteletadásra. 

A szerkesztőknek írt levélben, amelyet itt olvashat, Frank le Rue,  az ENSZ főigazgató-helyettese leszögezte:

„Bebizonyosodott, hogy nagy hatása van annak, ha a különböző médiumoknál dolgozó újságírók – különbözőségeiken,  szerkesztési elveiken átlépve – együttműködnek olyan események felgöngyölítésében, amelyben újságíró kollégát öltek meg és az elkövető nem bűnhődött meg a cselekedetéért. Az ilyen esetek feltárása és részletes bemutatása hatékony eszköz lehet ezeknek a bűncselekményeknek az elítélésére.”