Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új burkolatot kapott a bécsi Stephansplatz

Új burkolatot kapott a bécsi Stephansplatz
EuroCommPR*Bécs

Megújult a bécsi Stephansdom környéke. Bécs talán legforgalmasabb turisztikai csomópontját újra birtokba vehetik a járókelők, miután ünnepi külsőségek között lefektették az új utcaburkolat utolsó térkövét.  (Kép: PID/Christian Fürthner)

A Stephansplatz „ráncfelvarrását” a terveknek megfelelően még az adventi vásárok megnyitása előtt sikerült befejezni. A márciusban megkezdett és most befejeződött munka a katedrális teljes környékére kiterjedt: nem csupán a tér, hanem a környező utcák torkolatának burkolatát is kicserélték.

Mivel a 30 évvel ezelőtti metróépítés óta nem nyúltak az osztrák főváros egyik jelképének is otthont adó térhez, a felújítás már régóta esedékes volt. Az idő múlása és a célforgalom is nyomot hagyott a burkolaton, ráadásul a környező sétálóutcákban egy EU-s pályázat jóvoltából már évekkel ezelőtt díszburkolatot raktak le.

Az új burkolatot ahhoz igazították, így a Stephansdom környékére is világos, illetve sötétszürke gránittömböket és gránitköveket kapott. A katakombák és a Virgil-kápolna szigetelését 1500 tonna aszfaltbetonnal és egy különleges víztelenítési konstrukcióval oldották meg. Vízáteresztő betonréteg felhasználásával pedig megakadályozzák, hogy a díszburkolat a nagy fagyok idején sérüljön, hiszen a víz így könnyebben be tud szivárogni az alsó földrétegekbe.

Új víz-, gáz- és villanyvezetékeket fektettek le, megújult a közvilágítás és új utcabútorokat kapott a népszerű sétatér. Nemcsak a hideg, jeges hónapokra készültek fel a felújítást megtervezők. A forró nyári időszakra való tekintettel külön ivókutat kaptak a szomjas járókelők és a fiákerek kiszikkadt lovai is. A teljes átalakítás összesen 11,5 millió euróba került.