Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Legyen vagy ne legyen Paks–2?

Legyen vagy ne legyen Paks–2?
Infovilág

Holnap, november 15-én, szerdán délután hat órakor kezdődik a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában (Budapest, VI.,  Vörösmarty utca 47/a.) az az ingyenes és sajtónyilvános esemény, amelyen szakértők Paks–2-ről cserélnek véleményt.

A központi téma tehát: kell-e nekünk Paks–2 vagy sem? A megértéshez az Ökopolisz Alapítvány egy ötperces tájékoztató filmet készített. Kivitelezője a Napirajz képregények alkotója, Merényi „Grafitember” Dániel. A film itt megtekinthető, tessék kattintani!

A szakmai beszélgetés részvevői: dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár; Csepreghy Nándor, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes; Felsmann Balázs, kutató főmunkatárs, Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont; Mártha Imre energetikai szakértő, az MVM volt vezetője és Ungár Péter, az LMP országos elnökségének tagja. A vitavezető: Hargitai Miklós, újságíró.

Azt mondják, hogy Paks2 - az évszázad üzlete, de kinek? A kormányzati propaganda szerint a kivitelezés szakaszába érkezett, megtérülő beruházás és ezt az Európai Bizottság is megerősítette. A tények azonban nem a kormány oldalán állnak, az érvelés több ponton is sántít. A beruházást részleteiben ismerő szakértők szerint a folyamatot mielőbb érdemes leállítani avégett, hogy ne kerüljön túl sokba a magyar adófizetők számára.

A legkevesebb, amit „az évszázad beruházása” ügyében elvárhatunk a kormányzattól, az, hogy nyilvános szakmai egyeztetési folyamatot vállal a Paks–2-ről. Eközben alaposan meg kell vizsgálni, hogy a beruházással kapcsolatos számítások milyen feltevéseken alapulnak, és melyek a lehetséges alternatívák hazánk energiajövőjét illetően.

A vitaest célja, hogy ne a beruházás kezdődjék el, hanem az elfogulatlan szakmai vita. A tét hazánk energetikai mintázata erre az évszázadra.