Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. február 20. Az év 51. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737507. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pártok támogatottsága és szavazási hajlandóságok, 2017 november

Pártok támogatottsága és szavazási hajlandóságok, 2017 november
Publicus Intézet

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, november 11–15. között, 1001 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságokat.  A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedett, 27 százalék. Az MSZP tábora egy százalékpontot csökkent, 9 százalék, a Jobbik tábora változatlan, 10 százalék.

2017_11_ppref.pngTízből négy megkérdezett szerint a baloldali ellenzéknek civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esélye a 2018-i álasztásokon, és negyedannyian gondolják úgy, hogy pártpolitikussal. A megkérdezettek fele tudja elképzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon, a kormányváltást akarók háromnegyede. Tízből hat megkérdezett szerint az ország érdekében szükség lenne egy valódi, erős, baloldali együttműködésre.

A Fidesz szavazóinak száma a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, és ebben a hónapban újra egy pontot, így 27 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Fidesz támogatottsága 50 százalék. A párt szavazóinak aktivitása csökkent.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban nem változott, azonban ebben a hónapban egy százalékpontot csökkenve 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében az MSZP támogatottsága 14 százalék. A párt szavazóinak aktivitása növekedett.

A Jobbik támogottsága a múlt hónapi csökkenés után most nem változott, így továbbra is 10 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Jobbik támogatottsága 17 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása csökkent.

2017_11_ppref_idosor.pngAz LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága most egy százalékpontot növekedett, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 5 százalék. Az Együtt és Párbeszéd együttműködése okán mostantól összesített támogatottságot közlünk – ez ebben a hónapban egy százalék. A Kétfarkú és a Momentum támogatottsága változatlanul egy százalék. Az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot. 

A bizonytalanok aránya 41 százalék.

Tízből négy megkérdezett (39 százalék) szerint a baloldali ellenzéknek civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel van nagyobb esélye a 2018-i választásokon, és negyedannyian (12 százalék) gondolják úgy, hogy pártpolitikussal. Az MSZP, a Jobbik és a bizonytalan szavazók körében a legmagasabb (51, 49 és 38 százalék) azok aránya, akik szerint szakértő, civil miniszterelnök-jelölttel van több esélye a baloldalnak a 2018-i választásokon. A kormányváltást akarók körében ez az arány 52 százalék, míg 13 százalék szerint pártpolitikus jelölttel van nagyobb esély.

ellenzek_szakerto.pngA megkérdezettek fele (42 százalék, 42 ellenében) tudja elképzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon, míg a kormányváltást akarok háromnegyede (75 százalék, 15 százalék ellenében). Az MSZP-szavazók körében 95 százalék ez az arány, a Jobbik-szavazók esetében pedig 54 százalék. A bizonytalan szavazók többsége (43 százalék, 25 ellenében) is el tudja képzelni, hogy egy pártoktól független, szakértő, baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelöltre szavazzon.

ellenzek_szavaz.pngTízből hat megkérdezett (61 százalék) szerint az ország érdekében szükség lenne egy valódi, erős, baloldali együttműködésre. Ezzel az állítással minden vizsgált társadalmi csoport egyetért, leginkább az MSZP- és a Jobbik-szavazók (95, illetve 65 százalék), de a bizonytalan és a Fidesz-szavazók is (59 és 50 százalék). A kormányváltást akarók körében tízből nyolc megkérdezett gondolkodik így (81 százalék).

 

 

A megkérdezettek többsége, 47 százalék 30 ellenében, úgy gondolja, hogy a baloldali ellenzék egy civil, szakértő miniszterelnök-jelölttel érdemben tudja növelni a támogatottságát. Ebben minden társadalmi csoport így gondolkodik, kivéve a Fidesz- és a kormányváltást nem akaró szavazókat (32, 32 százalék). Leginkább az MSZP és a Jobbik szavazók (72 és 56 százalék), valamint a bizonytalanok (48 százalék, 16 ellenében) gondolkodnak így. 

ellenzek_allitasok.png

 

 

 

 

 

 

 

Az összes megkérdezett körében enyhe kisebbségben (35 százalék 45 ellenében) vannak azok, akik szerint egy igazi baloldali együttműködés képes lenne 2018-ban megnyerni a választásokat. Azonban az MSZP- és a bizonytalan szavazók körében többségben van ez az álláspont (69 és 33 százalék), a Jobbik-szavazók körében szintén enyhe kisebbségben (44 százalék, 52 ellenében).

ellenzek_egyuttmukodes.png

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása a szombaton megjelent Vasárnapi Hírekben találhatók. 

Címkék