Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2018. december 13. Az év 347. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737438. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Latin-Amerikában sorra gyilkolják az LMBTI-embereket

Latin-Amerikában sorra gyilkolják az LMBTI-embereket

Súlyos veszélyben vannak az El Salvador-i, a guatemalai és a hondurasi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex (LMBTI) emberek. A hatóságok nem védik meg őket az erőszaktól, így egyetlen lehetőségük marad, elmenekülni az országból, azonban Mexikóban további veszélyek várnak rájuk.

A Nincs menedék című jelentés bemutatja az elképesztő méreteket öltő erőszak és diszkrimináció elől El Salvadorból, Guatemalából és Hondurasból menekülő meleg férfiak és transznők üldözését. A jelentés arra is kitér, hogy a mexikói hatóságok nem védik meg az országon átutazókat, és részletesen bemutatja, hogyan zárják őket rendszeresen és hosszú időre idegenrendészeti őrizetbe az Egyesült Államokban.

„Közép-Amerikában az embereket durva támadások és hátrányos megkülönböztetés éri a nemi identitásuk vagy a nemi irányultságuk miatt. Ezeknek az embereknek nincs hova menekülniük – jelentette ki Erika Guevara-Rosas (a képen), az Amnesty International amerikai régióval foglalkozó igazgatója. – Terrorban élnek odahaza, és jogsértések áldozataivá válnak, miközben biztonságot keresnek. Jelenleg ők az amerikai kontinens egyik legkiszolgáltatottabb menekült csoportja. Elképesztő, hogy Mexikó és az Egyesült Államok ölbe tett kézzel nézi az erőszakot.”

El Salvador, Guatemala és Honduras azok az országok, ahol a legtöbb embert ölik meg. Százezer lakosra vetítve El Salvadorban 81,2, Hondurasban 58, Guatemalában 27,3 ember lesz gyilkosság áldozata – a hivatalos adatok szerint.

Az Amnestynek nyilatkozó menekültek és menedékkérők nagy többsége állandó diszkriminációról és durva erőszakról szólt, köztük a helyi bűnszervezetek által elkövetett gyilkosságokról, fizikai erőszakról és gazdasági kizsákmányolásról. Úgy érezték, nem volt más lehetőségük, mint elmenekülni.

A korrupció és a büntetlenség uralkodik ezekben az országokban, vagyis a hatóságok szinte alig vonják felelősségre az LMBTI-emberek elleni bűncselekmények elkövetőit, főleg akkor nem, ha maguk a hatóságok emberei a bántalmazók.

A hondurasi Cattrachas civil szervezet adatai szerint 264 LMBTI-embert öltek meg az országban 2009–17 között. A legtöbb esetben az elkövetőket nem állították bíróság elé.

A hondurasi Carlos azután menekült Mexikóba, hogy egy bűnszervezet halálosan megfenyegette és megtámadta, mert meleg. „Nem tettem feljelentést amiatt, ami néhány barátommal történt. Amikor egy barátom bejelentette, hogy megtámadták, a zaklatói a házánál vártak rá. Ezután menekült Mexikóba. Egy másik barátomat azután ölték meg, hogy feljelentést tett.”

Az Amnesty International kutatása arra is kitér, hogy a meleg férfiak és transznők ellen elkövetett brutális jogsértések nem érnek véget azután, hogy elhagyják az országukat.

A legtöbben arról számoltak be, hogy Mexikóban is további diszkrimináció és erőszak várt rájuk, nem ritkán a hatóságok részéről. Az országra általánosságban amúgy is jellemző az LMBTI-emberek elleni erőszak. Többen azt is elmondták, itt sem érezték magukat biztonságban, mert fenyegetéseket kaptak a határokon átnyúlóan működő bűnszervezetektől.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által készített tanulmány szerint a 2016–17-ben megkérdezett, Közép-Amerikából származó LMBTI menekültek kétharmada lett szexuális és nemi indítékú erőszak áldozata Mexikóban.

Többen azt is elmondták, soha nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról, hogy joguk van menedékkérelmet benyújtani Mexikóban, annak ellenére, hogy visszatérésük esetén súlyos veszélybe sodródnának. A mexikói hatóságok az ellenük elkövetett jogsértések ügyében indított vizsgálatokról sosem adtak semmilyen felvilágosítást számukra.

A mexikói hatóságok igyekeztek Carlost lebeszélni arról, hogy menedékkérelmet adjon be. A férfi ennek ellenére élt ezzel a jogával, jelenleg a kérelme elbírálására vár.

Több transznő, akinek sikerült eljutnia az Egyesült Államokba, az idegenrendészeti őrizetben velük szemben alkalmazott bánásmódra panaszkodott. Néhányukat visszatoloncolták Amerikából és Mexikóból abba a rémálomba, ami elől menekültek.

A 25 éves transznemű El Salvador-i Cristelt magánzárkába csukták egy amerikai bevándorlási központban rögtön azután, hogy 2017 áprilisában átlépte a határt.

Egy héttel később egy kis cellába helyezték át, ahol rajta kívül még nyolc férfi volt. Cristel nem kapott nemzetközi védelmet, így vissza kellett mennie El Salvadorba, ahol továbbra is a helyi bűnözők fenyegetéseinek kitéve él. „Nem akarok illegális lenni. Csak biztonságban szeretnék élni.”

„Még több vér fog az El Salvador-i, a hondurasi, a guatemalai, a mexikói és az amerikai hatóságok lelkén száradni, ha nem képesek védelmet nyújtani ezeknek a kiszolgáltatott embereknek – jelentette ki Erika Guevara-Rosas. – A kormányoknak érdemi lépéseket kell tenniük az LMBTI-embereket sújtó erőszak megszüntetéséért, és lehetővé kell tenniük, hogy a nemzetközi védelemre szorulók azt meg is kapják.”

Ugyanerről egy évvel ezelőtt