Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Világra szóló élmény: Riccardo Muti vezényli a bécsi újévi koncertet

Világra szóló élmény: Riccardo Muti vezényli a bécsi újévi koncertet
EuroCommPR*Bécs

Jövő január 1-jén 11 óra 15 perctől a világ figyelme ismét Bécsre irányul, ahol a Musikverein Aranytermében a Bécsi Filharmonikusok adnak hagyományosan újévi koncertet. Az új évet köszöntő, 1939 óta hagyományos komolyzenei előadást immár ötödik alkalommal a klasszikus zene nagykövete, Riccardo Muti vezényelheti. (Képek: Terry Linke)

Az idén 175 éves Bécsi Filharmonikusok 2018. január 1-jén ismét csokorba gyűjti az osztrák klasszikus zenetörténet gyöngyszemeit. A kiemelkedő színvonalú előadás során a keringőtől egészen a polkáig több zenei műfaj is képviselteti magát. Az idei repertoárban a Strauss-dinasztia komolyzenei műremekei mellett Franz von Suppé osztrák zeneszerzőnek, valamint az osztrák–magyar hadsereg karmesterének, Alphons Czibulkának a műveit is hallhatók majd.

A Bécsi Filharmonikusok állandó karmestereit és zenészeit szerte a világon világklasszisokként tartják számon. Az újévi koncert vezényletére egy idő óta minden évben más karmestert hívnak meg. A 2018-i koncert dirigálására immár ötödik alkalommal a világhírű olasz karmestert, Riccardo Mutit, a Chicagói Szimfónikus Zenekar zenei igazgatóját kérték fel. Évtizedekkel ezelőtt, 1955–79 között Willi Boskovsky osztrák hegedűművész és karmester dirigálta az újévi hangversenyt.

Bár a 2018-i újévi koncertre a jegyek már elfogytak, a komolyzenei élményről ennek ellenére sem kell lemondaniuk az osztrák főváros lakóinak és vendégeinek: az ünnepi előadást egy forró punccsal vagy forralt borral a kezükben a városháza előtti téren kihelyezett kivetítőn vagy a Bécsi Állami Operaház előtti videófalon élőben élvezhetik.

A Bécsi Filharmonikusok újévi hangversenyét hagyományosan az Eurovízió kilencvennél több ország sok százmillió nézője számára közvetíti.

A koncert teljes programja.