Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécs csökkenti a fényszennyezést

Bécs csökkenti a fényszennyezést
EuroCommPR*Bécs

Élen jár az osztrák főváros a fényszennyezés elleni küzdelemben: 2020-ig a közvilágítás teljes hálózatán LED-fényforrásokra cserélik ki a fényforrásokat. Folyamatosan figyelik a fényszennyezés mértékét, valamint vállalkozásoknak és magánszemélyeknek is tanácsokat adnak a környezeti károk mérséklése céljából.  (Kép: EuroComm-PR/Mario Lang)

Bécs az egyetlen város a világon, ahol a felfelé világító fényeket kutatási célból egy helikopterrel több irányból is mérik. Így lehetővé válik a fényszennyezés és okainak átfogó elemzése. Az eredmények szerint a város feletti fényár mindössze egyharmad részét okozza a közvilágítás, miközben Bécsben a fényforrások kétharmada a közvilágításhoz tartozik.

A fényszennyezés okai sokrétűek, szerepet játszanak benne az utcai közvilágítás mellett a kivilágított emlékművek és épületek, az üzletek, lakóházak fényforrásai is. Bécs város és környezetvédelmi ügyosztálya mindent megtesz azért, hogy lehetőség szerint mérsékelje a fényszennyezés káros hatásait.

Az éjszakai felvételeken megfigyelhető a lefelé világító LED-es függesztett lámpák pozitív hatása is. Bécs 2020-ig ilyen LED-fényforrásokra cseréli az utcai közvilágítás teljes hálózatát. Ezzel a lépéssel nemcsak az energiahatékonyságot javítják, hanem csökkentik a fényszennyezés káros környezeti hatásait is. Az erős városi világításnak ugyanis nem csak a rovarok esnek áldozatul, amik a kinti lámpák körül röpködnek végkimerülésig.

A kivilágított toronyházak és jelzőfények sok költöző madarat is megzavarhatnak útjuk közben. A fényszennyezés azonban akár az emberek egészségére is káros hatással lehet: a sötét–világos-ritmus nem megfelelő váltakozása alvászavarhoz vezethet, ami szerepet játszhat a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásában is.

A fényszennyezés témakörét az ÖkoBusiness Wien is felvette a vállalkozások számára tartott tanácsadói programjába, hiszen a környezetvédelem és az üzleti siker nem zárják ki egymást. Bemutatják, hogyan lehet a kiadások csökkentése mellett átültetni a gyakorlatba a környezetvédelmi intézkedéseket. Bécs város a közvélemény figyelmét is igyekszik felhívni a fényszennyezés problémájára, iskolákban és egyetemeken is tartanak előadásokat a témáról, de készítettek információs brosúrát is a jelenségről, annak okairól és megelőzéséről.