Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. január 16. Az év 16. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737472. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nincs karácsony Diótörő nélkül – a Győri Balett óriás produkciója

Nincs karácsony Diótörő nélkül – a Győri Balett óriás produkciója
(Tudósítónktól)

A jól ismert karácsonyi történet, Csajkovszkij nagyszerű balettje a cirkuszművészet és Dmitrij Simkin látványos „szélesvásznú” díszletének kíséretében december 18-án este hét órától látható a Papp László Budapest Sportarénában.

A tavalyi karácsonyi szezonban már nagy sikerrel játszott Csajkovszkij-klasszikus az idén visszatér a hazai arénákba: egy jól ismert karácsonyi történet, amely a cirkuszművészet, a show, a revü és a balett elemeit ötvözi és viszi színpadra Dmitrij Simkin látványos díszletének kíséretében és ifj. Harangozó Gyula koreográfiájával. Az eddigi legnagyobb, aréna méretű színpadra álmodott táncos-zenés show-színház a mai kor gyerekeihez szól Barbie babával, Pókemberrel, Robotemberrel a világ élvonalába tartozó Győri Balett előadásában, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balett-növendékei és Pirók Zsófia flamenco táncosnő közreműködésével.

A Herceg és Klára hercegnő nagy kettősét a világhírű Moszkvai Bolsoj Balett sztárszólistái, a tavalyi előadásokon már megismert Darja Hohlova és Artyemij Beljakov táncolják.

A Bécsi Operában nagy sikerrel játszott Diótörőt az alkotó, ifj. Harangozó Gyula újragondolta, artistákkal, breakesekkel és revüszerű látvánnyal gazdagította, és ezáltal egy friss, formabontó, szélesvásznú produkcióvá varázsolta, amely azonban nem nélkülözi a klasszikus balett hagyományos elemeit sem. A Győri Balett és a Bolsoj Balett tudása garantálja, hogy a nézők most is egy nagyszabású, látványos, magas művészi színvonalon színpadra állított előadással ünnepelhetik az idei karácsonyt, amely igényes szórakozást nyújt minden korosztály számára.

A „Diótörő az Arénákban” a klasszikus darab korszerű, aktuális feldolgozása. Mind a klasszikus, mind a kortárs balettet kedvelő nézőknek csodálatos, látványos produkcióban lehet részük, Budapesten a Papp László Sportarénában december 18-án.

Kedvcsinálónak nézzen bele a nagysikerű, 2016-i győri premierbe itt.

A Diótörő története Tél van. Karácsony este, hull a hó. Stahlbaum tanácsosék házához gyülekeznek a vendégek, a gyerekek, megérkezik Drosselmeyer, a vén mókamester is. Az előszobában a gyerekek izgatottan várják az ajándékokat. Drosselmeyer kitárja a szalon ajtaját, melynek közepén ott csillog a karácsonyfa. A gyerekek betódulnak a szalonba és körbetáncolják a gyönyörűen feldíszített fenyőfát, majd megkapják az ajándékaikat.

Mindenki ünnepel, táncol. A játékaikkal elfoglalt gyermekek figyelmét magára vonja a bűvésznek öltözött Drosselmeyer. Trükkjei között egy videójátékban bemutatja egy mesebeli herceg és a gonosz egérkirály harcát, amelyben az ifjú megmenti szerelmét, Klára hercegnőt. Újabb csodák elevenednek meg, táncra kel a Robot, Barbie baba és Pókember is.

Drosselmeyer egy groteszk diótörő babát csempészik be a fenyőfa alá, mely csak Klára figyelmét kelti fel. Testvére, Misi meg akarja szerezni a csúnya babát, elkezdi rángatni és tönkre teszi, de Drosselmeyer békét teremt. A vendégek távoznak, a ház elcsendesedik.

Klára hálószobájában elringatja a diótörő babát és elhelyezi egy óriási karosszékben, ő pedig álomra hajtja a fejét. Álmában aztán óriásira növekszik a fenyőfa, előbukkan a gigantikus egérkirály és egérhadserege, akiktől a megelevenedő diótörő báb és kiskatonáinak serege védelmezi meg a karácsonyfát. Párharc kerekedik az Egérkirály és Diótörő között, ahol győz a jó és elmenekülnek az egerek. Megjelenik a szép ifjú herceggé varázsolt Diótörő.

Hófedte erdőben vagyunk, ahol Klári már Kláraként, ifjú hercegnőként lép elénk. Diótörő herceg ámulattal köszönti a fiatal lányt és gyönyörű, álomszerű szerelem bontakozik ki közöttük. Szállingózni kezdenek a hópelyhek, és megelevenedve egyre több hópehely-lány táncol a színpadra. Klára és a Herceg egymást átkarolva elindulnak messzire, valahová a hópelyhek után.

Mesebeli tengerparti barlang mellett kötnek ki, ahol denevérek állják útjukat, de a pillangók segítik őket továbbjutni. És végül megérkeznek a Herceg mesepalotájába, ahol káprázatos ünnepséggel köszöntik az ifjú párt.

A lendületes spanyol flamenco táncot, kínai zsonglőröket, érzelmes keleti táncot, orosz akrobatikus trepakot a tradicionális Rózsakeringő követi. Az ünnepség csúcspontját Klára hercegnő és Diótörő herceg hagyományos, klasszikus nagy kettőse adja.

De itt véget ér az álom. Klári felébred és boldogan szorítja magához a Diótörő babát.

Címkék