Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2018. december 13. Az év 347. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737438. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsben otthonra leltek az ausztrál pingvinek

Bécsben otthonra leltek az ausztrál pingvinek
EuroCommPR*Bécs

Két, hányattatott sorsú pingvint fogadott be a bécs-schönbrunni állatkert. Rocky-t és Howie-t tavaly novemberben Ausztrália két partszakaszán, természetes lakóhelyüktől meglehetősen távol sodorta partra a víz. Miután a legyengült és sérült madarak egy sydney-i állatkórházban megerősödtek, új otthont kellett számukra találni.

Mivel a bécsi állatkert az egyetlen hely a világon, ahol a veszélyeztetett eudyptes moseleyi pingvinek kisebb kolóniája él, ezért jobb helyre nem is kerülhettek volna.

A moseleyi pingvinek régebben az aranytollú vagy sziklaugró pingvinek fajtájához tartoztak, de ma már külön fajként tartják őket számon. Veszélyeztetett madár, egy 2009-i tanulmány szerint az ötvenes évek óta 90 százalékkal csökkent a populációja, ezért felírták a kihalással fenyegetett fajok vörös listájára.

A két pingvin 2016 novemberében ismeretlen körülmények között sodródott Ausztrália keleti partjaira, ahol addig sosem találkoztak sziklaugró pingvinekkel. A Taronga Állatkórházban ápolták őket Sydney-ben, de miután megerősödtek, új otthonra volt szükségük. Túlélési esélyük Sydney-ben, természetes lakóhelyüktől távol egyenlő lett volna a nullával. Ausztráliában ráadásul nincs olyan állatkert, ahol sziklaugró pingvinek élnének. A hím pingvineknek fajtársak, nőstények és utódok nélkül biztosan nem lett volna szép életük.

A bécs-schönbrunni állatkert a világon az egyetlen hely, ahol a fogságban élő pingvineket tenyésztik is, így egyértemű volt, hogy az állatoknak ide kell kerülniük.

Howie-t és Rocky-t októberben szállították az osztrák fővárosba, ahol a negyvennapos karantén után decemberben végre happy enddel zárulhatott a történetük. „Örülünk, hogy Howie és Rocky nálunk talált új otthonra. Állatkertünkben 50 tagú pingvinkolóniája azonnal befogadta a két újoncot" – mondta Ludwig Fessl, a schönbrunni állatkert munkatársa.