Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. január 16. Az év 16. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737472. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbánt nem sokan látták szívesen Németországban, de ez őt cseppet sem zavarta

Orbánt nem sokan látták szívesen Németországban, de ez őt cseppet sem zavarta Orbánt nem sokan látták szívesen Németországban, de ez őt cseppet sem zavarta Orbánt nem sokan látták szívesen Németországban, de ez őt cseppet sem zavarta

Még konzervatív lapok is bírálják Seehofert, amiért feloldozta a magyar kormányfőt a jogállam megsértése alól. Orbán azt hiszi, hogy példakép az európai menedékpolitikában, a bajorok számára pedig végvári kapitány, az újságírók azonban kint sem kérdezhettek tőle. Kurz nem akar csatlakozni a Visegrádi Csoporthoz, inkább Európát preferálja.

Támadják a CSU vezérét, amiért vendégül látta Orbán Viktort; a Merkel bírálójának tett gesztus újranyitotta a sebet, miután a magyar politikus nem hajlandó részt vállalni a menekültek ellátásának költségeiből. A magyar miniszterelnök gyűlöletes figura a német vezetés jó részének szemében – írja a Financial Times, mivel elveti a multikulturalizmust és a liberális értékeket, továbbá az EU migrációs politikája ellen kampányol, és lecsap a külföldi kapcsolatokkal rendelkező civil szervezetekre, egyetemekre. Nagy felháborodást keltett Németországban, amikor közölte, hogy nem kívánja végrehajtani a kvótadöntést. A vendég azonban azt állította a CSU tanácskozásán, hogy ő csupán az emberek akaratának ad hangot. Márpedig az szerinte egyértelmű: senki nem akar a terror árnyékában élni, az emberek biztonságot, ellenőrzött határokat szeretnének. A lap emlékeztet arra, hogy a migráció ügyében éles ellentétek vannak a 3 érintett német párt között a hétfőn kezdődő koalíciós tárgyalások előtt. A szociáldemokraták első embere ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az országnak teljesítenie kell a nemzetközi jog előírásait, nem érdekes, hogy milyen a hangulat az országban vagy a bajor keresztényszociálisoknál. A CSU több képviselője felvetette ugyanis, hogy toloncoljanak haza szír menekülteket.  

Bloomberg: A német kancellárral kutya–macska-barátságban álló CSU éppen annak az Orbán Viktornak adott fórumot, aki az unión belül bírálja Merkel menekültpolitikáját. A vendég a maga javára írta, hogy védi Németországot a migrációtól, ami oldalvágás volt a szövetségi kancellár asszonynak. Hogy a bajor párt meghívta a magyar politikust, az emlékeztető akart lenni, miután Merkel megnyitotta a határokat, és ezzel szakadást idézett elő mind odahaza, mind Európában, és megnehezítette a saját számára a kormányalakítást. Orbán maga azt hangsúlyozta, hogy a határvédelmet két éve éppen akkor szervezték meg, amikor másutt a káoszt, valamint a törvény és rend összeomlását ünnepelték. Nem nevezte néven német kollégáját, de olyan témákat emelt ki, amelyekről a szélsőséges AfD is szívesen beszél. Azt is mondta, hogy a földrészen sok politikus nem azt akarja, amit az emberek.

Orbán dicsérte a Keresztény-Szociális Uniót, ugyanakkor élesen kifogásolta a német menekültpolitikát. Úgy fogalmazott, hogy Seehofertől tanulta meg: jogellenességre nem lehet jogot alapítani. Mindenesetre a látogatás elárulta, milyen Európa-politikát akar a CSU. Márpedig éppen ez lesz az egyik fő téma hétfőtől a kormányalakítási megbeszéléseken. Az ilyen frakciótanácskozásokon persze mindig is cél a politikai ellenfél provokálása. De Orbán esetében messze nem csupán erről van szó. Még Franz Josef Strauss fogadtatta el, hogy a pártnak olyanokkal is kapcsolatot kell fenntartania, akinek a demokrácia-felfogásával nem teljesen ért egyet. De azután ami a sajtótájékoztatón elhangzott, az messze túlment ezen. Seehofer és Dobrindt nem egyszerűen szó nélkül hagyták, amikor a vendég nekiment Merkelnek, hanem még viszonozták is a bókjait. Meghívhattak volna persze egy franciát is, hiszen az jelzés lett volna. Ám a frakció éppen azt hangsúlyozta, hogy az európai együttműködés elmélyítésének vannak határai. Nem lehet minden válságra több központosítással reagálni.

2. A konzervatív újság kommentárja szerint a CSU-nál mindig szívesen látott vendég Orbán Viktor, ám a párt jobban is odafigyelhetett volna, mielőtt felmenti minden felelősség alól a jogállam megsértése ügyében. A keresztényszociálisok nagyon a szívükbe zárták a magyar politikust. Azt azonban nem lehet tudni, hogy azért, mert a menekültelhárítási csata hősét tisztelik benne, vagy netán mert más érdekek fűzik őket össze Magyarországgal. Mindenesetre Orbán felbukkanása alkalmat kínál, egyrészt a bírálóknak, hogy a szabadságjogokat vessék a szemére. Másrészt pedig a vendégnek, aki magát a keresztény Nyugat megmentőjének tekinti, hogy plusz figyelmemben és nyilvános felháborodásban részesüljön. Ő az euroszkeptikusok közé tartozik az EU-ban, ami nem bűn. De tényleg ennyire kell a CSU-nak forszíroznia ezt a kapcsolatot? Mert a párt jó okokból nem kér az Európai Egyesült Államokból, de pontosan érzékeli, hogy Németországnak kell a fő terheket viselnie, amikor mások megtagadják a terhek megosztását.

3. Az Európai Néppárt strasbourgi frakcióvezetője az Orbán-látogatás margóján kijelentette, hogy rendezni kell a migrációs kérdést, márpedig ehhez Orbán Viktor és a Visegrádi Csoport a legfőbb tárgyalópartner. Manfred Weber, akit a CSU-n belül inkább a liberálisok közé sorolnak, ugyanakkor bajba került, mert a végső megoldást emlegette, márpedig ezt a kifejezést annak idején a nácik lejáratták. A politikus később visszautasított minden rosszindulatú feltételezést. Ugyanakkor a keményvonalas és euroszkeptikus Orbán jelenlétében a keresztényszociálisok vezetői azt mondták, hogy a látogatás kifejezetten sikeres volt. Igen tisztességes és nyílt véleménycserét folytattak, és a vendéget a barátjuknak nevezték.

1. Orbán Viktor és a CSU úgy állította be, mintha ők lennének a biztonságos és gazdaságilag sikeres Európa zálogai. A vendég arra használta fel a bajorországi látogatást, hogy ismét ostorozza a német bevándorlási politikát. Senki előtt nem volt kétséges, kiről beszél, amikor azt fejtegette, hogy az európai migrációs irányvonal a demokrácia számára lett probléma. Orbán és Seehofer, a keresztényszociálisok elnöke, valamint Dobrint a párt parlamenti csoportjának vezetője között nem volt ellentét, éppen ellenkezőleg. A házigazda oly szinten udvarolt a politikusnak, hogy ilyenben annak más nyugati utakon nemigen van része. Pl. hogy kétségtelenül a jogállam talaján áll. Seehofer alighanem a kisebbséget képviseli ezzel a véleményével, leszámítva Magyarországot és a CSU-t, hiszen a magyar kormányfő tekintélyelvű alapokon irányítja országát, durván támadja a külföldi támogatást élvező civil csoportokat és megtagadta, hogy menedékérőket vegyen át olyan államoktól, amelyek küszködnek a válsággal.

2. A CSU jó pontokat igyekszik szerezni Merkel ellenfeleinél, ezért hívta meg Orbán Viktort, aki pedig a maga részéről védelmet remél a bajor párttól. Pedig a német sajtó szerint a látogatás robbanásveszélyes. A magyar kormányfő a mai napig a német kancellár legélesebb bírálójának számít, vezérletével bevándorlás-ellenes tömb jött létre Európa szívében a V4-ekből, amelyekhez most már Ausztria is hozzátartozik. Sokáig ez utóbbi álláspontot képviselte Seehofer is, de ő napjainkban már áldásként beszél Merkelről. Orbán ugyanakkor az úttal meg akarta erősíteni saját helyét az európai kereszténydemokraták családjában. Ellenfelei, akik szép számban vannak, előszeretettel támadják idegenellenes populistaként. Ám mindaddig, amíg a keresztényszociálisok oltalmazzák, nehéz lesz kiközösíteni, főleg az Európai Néppártból. A bajor–magyar szövetség régi és stabilabb, mint ahogy azt sokan szeretnék. De majd meglátjuk, hogy meddig tart ez a képeskönyvbe illő barátság. 

A nemzetközi sajtószemle itt folytatódik, tessék kattintani!