Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. január 16. Az év 16. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737472. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az újságíró archívumából: Igort előbb rövidítették meg… 

Az újságíró archívumából: Igort előbb rövidítették meg… 
Farkas József György

A külpolitikai újságírónak viszonylag kevés alkalma adódik könnyedebb témák feldolgozására. Aki azonban törekszik olvasói minél szélesebb körű tájékoztatására, nem habozik olykor a bulvársajtóban felbukkanó történetek ismertetésétől sem. Így történt ez a Népszabadság egykori pozsonyi tudósítójának esetében is, aki 1994-ben az alábbi információval borzolta az itthoniak idegeit…

Szlovákia nem Amerika

A képen: Bobbitték a bíróságon.

Annak idején északi szomszé­dainkat is megrázta az óceánon túlról jött véres hír, amely sze­rint egy ifjú hölgy tavaly júni­usban konyhakéssel megfosz­totta férfiasságától élete párját. Lorena Bobbitt emlékezetes nyisszantásával a világ feminis­táinak csodálatát és hódolatát vívta ki, miközben nem is sej­tette, hogy nem ő a módszer öt­letgazdája.

Nem ám, mert – mint a nagy példaszámú pozsonyi bulvárlap, a Nový Čas szenzációs felfedezé­séből az olvasók megtudhatták – Szlovákiában már nyolc évvel korábban hasonló módon jelez­te egy asszony, hogy helyteleníti férje kalandozásait.

Ráadásul az Igor névre hall­gató csélcsap férfiú nem vette magának a fáradságot, hogy valahonnan hitvese látókörén túl­ról igyekezzen szerelmi part­nert felhajtani, hanem Viera asszony 19 éves húgát, vagyis saját sógornőjét tüntette ki ér­deklődésének nagyon is kézzel fogható jeleivel.

A békülési kísérletek hoztak ugyan látszateredményeket, ám végképp betelt a pohár, midőn Viera a férje zsebében egy szakszervezeti üdülésre szóló beuta­lót talált, amely két sze­mélyre szólt ugyan, de az a másik nem ő volt, hanem a húga. Viera elő­kapta a vágószerszámot és az első alkalmas pillanatban akci­óba lépett vele. Az akció – ahhoz képest, hogy az amerikait nyolc évvel megelőzte és így feltehetően úttörő jelentőséggel bírt – szinte tökéletesre sikerült. A lenyesett hímtagot mindössze két centiméter széles és öt milliméter vastagságú bőrdarabka mentette meg a szégyenletes porba hullástól.

Azonban – mint a Nový Čas mélabúsan megállapítja – Szlovákia nem Amerika. Mert ott az esküdtszék felmentette a nyiszáló Bobbittnét, a pozsonyi bíróság viszont súlyos testi sértés vádjával három évre kivonta a forgalomból Vierát.

Bár a férjeket tengeren innen is, túl is megmentette az orvostudomány, házasságuk itt is, ott is menthetetlennek bizonyult. A pozsonyi történet vége mégis optimista. Viera immár boldog nagymama. Az exférj állítása szerint a nyolc évvel ezelőtti dráma nem okozott számára maradandó károsodást, sőt, állítólag „most minden sokkal jobban működik”, Igor – mint a mesében – összeállt a sógornővel, fiuk is született, szabad idejében a nudista strand örömeit élvezi, amitől pedig, ha sikertelen lett volna az operáció, feltehetően eltekintene.