Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. február 20. Az év 51. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737507. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A bűvös 35 százalék: cél a mostaninál tisztább, hatékonyabb energiafelhasználás

A bűvös 35 százalék: cél a mostaninál tisztább, hatékonyabb energiafelhasználás
Infovilág

Harmincöt százalékkal kell növelnie az EU-nak az energiahatékonyságot 2030-ra. A teljes energiafogyasztás több, mint harmadát megújulókból kell fedezni. Három éven belül betiltják a pálmaolaj bio-üzemanyagokban való használatát. (Az illusztráció forrása: http://www.elektro-autos.info/elektroautos.html)

A képviselők megszavazták az Európai Parlament tárgyalási mandátumát: az EP támogatta az ipari, kutatási és energiaügyi bizottság javaslatát, amely szerint 2030-ra az energiahatékonyságot 35%-kal kell növelni, a megújulók arányát legalább 35%-ra kell feltornászni, a közlekedési szektor energiaellátásának 12%-át pedig megújuló forrásokból kellene előállítani. Ennek elérésére a tagállamokat arra kérik, hogy tűzzenek ki nemzeti célokat, amelyet az energiaunió kormányzásáról szóló külön törvény szerint kell végrehajtani és monitorozni.

35%-os kötelező energiahatékonysági cél Az energiahatékonyság kapcsán az EP 35%-os európai célkitűzést és tájékoztató jellegű nemzeti célokat akar. A 2030-i adatokat az energiaellátás és fogyasztás modellezésére használatos európai PRIMES modell alapján kell kiszámolni. Az energiahatékonyságról szóló jogszabálytervezetet 485 szavazattal 132 ellenében 58 tartózkodás mellett fogadták el.

Megújulók: a cél a 35%-os arány elérése Ennek elérésére nemzeti célokat kell kitűzni, amitől bizonyos körülmények között legfeljebb 10%-kal szabadna eltérni. A megújulókról szóló állásfoglalást 492 szavazattal 88 ellenében 107 tartózkodás mellett fogadták el

Közlekedés: fejlettebb bio-üzemanyagok, a pálmaolaj betiltása 2021-ig A képviselők azt akarják, hogy 2030-ra a közúti és vasúti közlekedés energiafelhasználásának 12%-a megújuló energiából származzék. Javaslatuk szerint az első generációs, élelmiszer alapú, az erdőirtást serkentő bio-üzemanyagokat a tavalyi szinten kell tartani és a közúti és vasúti közlekedésben az arányuk maximum 7% lehet. 2021-re ki kell vezetni a pálmaolajat a piacról. A fejlettebb bio-üzemanyagok és újra hasznosított üzemanyagok aránya 2021-re a minimum 1,5%-ot, 2030-ra 10%-ot kellene elérnie.

Töltőállomások 2022-re a transzeurópai úthálózat 90%-át elektromos töltőállomásokkal kell felszerelni.

Biomassza A képviselők támogatási rendszert hoznának létre, hogy a fenntarthatatlan biomassza-felhasználás helyett a környezetbarát források és technológiák jussanak nagyobb szerephez. Az energiatermelésben a maradék és hulladék fának kell elsőbbséget biztosítani. A másik oldalról azonban a megújuló villamosenergia-termelésnek piaci alapokon kell nyugodnia, ahol a termelés a kereslet–kínálat függvényében zajlik és a hálózatok korlátait, illetve az integráció költségeit is szem előtt tartják.

Fogyasztók által termelt energia és energia-közösségek Az EP támogatta azt a szakbizottsági javaslatot, miszerint az otthonukban energiát előállító fogyasztók mindenféle külön adó vagy díj nélkül tárolhassák és használhassák saját fogyasztásra a megtermelt energiát. A tagállamoknak fel kell mérnie, hogy akadályozza-e valamilyen jogszabály az energia önellátást és gondoskodniuk kell róla, hogy a háztartások akadálytalanul tudjanak úgynevezett energia közösségekbe tömörülni.

Nemzeti tervek és a Bizottság szerepe Az energiaunió megvalósítása végett 2019. január 1-jétől minden tagállamnak tízévenkénti integrált nemzeti energia- és klímatervet kell bemutatnia a Bizottságnak. Az első ilyen terv a 2021–30 közötti időszakra vonatkozik. A Bizottság elemzi az integrált nemzeti energia- és klímaterveket és ajánlásokat vagy korrekciós lépéseket tesz, ha úgy ítéli meg, hogy az eddig lépések vagy haladás üteme nem megfelelő. A Energiaunó irányításáról szóló tervezetet 466 szavazattal 139 ellenében fogadták el 38 tartózkodás mellett.

Következő lépések A tárgyalások azonnal kezdődhetnek, mivel a Tanács az energiahatékonyságról júniusban, a megújulókról és az energiaunió irányításáról decemberben már kialakította az álláspontját.

Jose Blanco Lopez (S&D, Spanyolország), jelentéstevő, megújulók: „A Bizottság igen szerény javaslattal állt elő, ha teljesíteni akarjuk a párizsi egyezmény vállalásait, többet kell tennünk. A Parlamentben széles konszenzus van a bátrabb 2030-i célok, az energia-önellátás jogának biztosítása, a közlekedési szektor környezetbaráttá tétele kapcsán. A szén alapú energiahordozókról való leszakadás nem fékezi, hanem pörgeti a gazdaságot és növeli a versenyképességet.”

Miroslav Poche (S&D, Csehország), jelentéstevő, energiahatékonyság: „Az energiahatékonyság az energiaunió kulcsfontosságú eleme. A bátor célkitűzések segítik az energia- és klímacélok elérését, az energiaszegénység elleni küzdelmet és a versenyképességet.”

Michele Rivasi (Greens/EFA, Franciaország), társ-jelentéstevő, az energiaunió kormányzása: „Az EU történelmi lépést tett a klímacélok elérése érdekében. Ezek a döntések függetlenséget, munkahelyeket és befektetéseket hoznak. Az irányítási szabályok összekapcsolják a civil társadalmat, a helyi hatóságokat és a kormányzatokat, az átláthatóságra pedig az energia lobbi miatt van szükség. A bolygó és lakosainak jövője mindennél fontosabb.”

Claude Turmes (Greens/EFA, Luxemburg), az energiaunió kormányzása: „A tisztaenergia-csomag kapcsán a Tanácsban elért decemberi kifejezetten gyenge megállapodás után büszke vagyok rá, hogy a Parlament ma hozzájárult az EU hitelességének visszaállításához. A megújulókra és az energiahatékonyságra vonatkozó bátrabb célok, az erős kormányzási szabályokkal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a párizsi klíma célokat valóra válthassuk és 2050-re a gazdaság egyáltalán ne szenet használjon. A Tanáccsal folytatott tárgyalások során egységesek leszünk.”

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhetőA vita felvételrőlKözlemény a bizottsági szavazásról (2017.november)Közlemény a bizottsági szavazásról (2017.december)Jelentéstervezet, módosító indítványok, szavazólistaTisztaenergia-csomag – a Bizottság közleményeEnergiaunióAz eljárás lépései – A megújuló energia felhasználásának növelése 2016/0382(COD)