Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. február 20. Az év 51. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737507. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az építőipar éve volt a 2017., de még mindig sok cég szűnik meg

Az építőipar éve volt a 2017., de még mindig sok cég szűnik meg
Opten-információ

Négyezer új céggel, hatéves cégalapítás rekorddal zárt az építőipar 2017-ben. „Tömeges céglapítások, növekvő termelés. Már-már a 2000-es évek elejéhez hasonló hangulatot tükröznek az építőipar céginformációs mutatói” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Kis híján négyezer cégalapítást tettek közzé az építőiparban, jó negyedével többet, mint 2016-ban, a legtöbbet az utóbbi hat évben. A tömeges cégalapítás mellé egész évben felfelé ívelő termelési adatok társultak, tehát nem túlzás azt állítani, hogy igen erős éve volt az építőiparnak 2017-ben.

Az adatok elemzése közben kiderül, hogy az építőipari ágazat nem szabadult meg a korábbi problémáitól. Az építőipar sokszor egészen másként viselkedik, mint a többi iparág: nemcsak a magas cégalapítási arányát tekintve, hanem egyéb területeken. Tavaly 4396 cég szűnt meg az ágazatban, több, mint ahányat alapítottak. Egy éven belül minden 12. cég megszűnik. Szerfölött kedvezőtlen a cégek ilyen arányú cserélődése, gyengíti a stabilizálódás esélyeit. Ugyanakkor mintegy 7000 cég ellen kezdeményeztek végrehajtási eljárást, tehát a fizetési problémák a cégek számottevő részét érintik.

Ugyanakkor sok tekintetben fejlődött is a szektor az elmúlt 10 évben. A megszüntetésre irányuló eljárások aránya már „csak” 30 százalék körül volt a múlt évben. Persze, ez még mindig rendkívül magas a többi ágazathoz képest, ám látványos a javulás a 2000-es évekhez mérten, amikor az arány 70–80 százalék körül tetőzött.

Az ágazat tavalyi növekedésével párhuzamosan meredeken emelkedtek az ingatlan-, valamint az építőanyagárak és a munkadíjak is. Szakértők szerint vélhetően ez a lendület nem tart sokáig.

A hazai építőipar mindig is érzékenyen reagált a gazdaság teljesítményének hullámzásaira, ami egyrészt jó jel, mivel a mostani termelésbővülés azt jelzi, hogy jó irányba tart a gazdaság, másrészt veszélyt is jelez, hiszen a lendület majdani kifulladása újra tömeges felszámolásba torkollik.

Az Opten szakértője szerint az ágazatra még mindig ráfér a stabilitás. Jogszabályokkal a tőkeellátottságon nemigen lehet segíteni, a szürke zóna viszont – várhatóan – az idén is zsugorodik a stabilitást segítő jogszabályoknak köszönhetően. A csődtörvény és az adótörvények változásai tovább finomítják a vállalkozók felelősségi körét és felelősségre vonhatóságát, valamint korlátozzák a visszaélési lehetőségeket. Ezek együttes hatásai vélhetően segítik majd az ágazat fehéredését.

Ugyanakkor pusztán a jogszabályokkal nehéz lesz féken tartani 50 ezer építőipari vállalkozást. Hosszú távon az üzleti etika javulására, a tőkeerős vállalkozások gyarapodására is szükség lesz az ágazat teljes stabilitásának az eléréséhez.

Az Opten Cégfluktuációs Indexének (amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát méri az időszak elején rendben működőkéhez) 2017- re vonatkozó értéke az építőiparban átlagosan 16–17 százalék körül mozgott. A vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Veszprém, Zala és Győr-Moson-Sopron megyben érte el a legalacsonyabb értékeket, a legmagasabb fluktuációt Budapest, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.