Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. január 20. Az év 20. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737476. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Remek előadás ifjú tehetségekkel: Viszontlátás

 Remek előadás ifjú tehetségekkel: Viszontlátás
B. Mezei Éva

Messze felülmúlta a várakozásomat a budapesti Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció közös darabja, a Viszontlátás. Vadász Krisztina rendezésében látható ez a kétszemélyes, David Mamet Reunion és Dark Pony című drámáinak szövegéből alkotott előadás, amely a Találkozások program részként jött létre, és immár az ötödik bemutató. (Képek: Kállai-Tóth Anett és Udvarhelyi Gergely.)

Vadász Krisztina a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatója, fizikai színházi koreográfus-rendező szakirányon, Horváth Csaba osztályában. A Viszontlátás női szereplője az osztálytársa, Barna Lilla, a férfi főszerepre Márton Andrást választotta. A rendező mentornak Vajdai Vilmost kérte föl, akivel már dolgozott együtt három éve a TÁP Színháznál.

A darab egy apa–lánya találkozásról szól. Húsz esztendeje nem látták egymást. Vajon feledtethető-e a két évtized? Helyre lehet-e állítani a családi kapcsolatot?

Miként a darabban hallhattuk:

– Szeretnélek megismerni.

– Én is szeretnélek megismerni téged. De ez nem fog varázsütésre kitörölni húsz évet, amíg te felnőttél, én meg részegen fetrengtem.

Közös emléktöredékek, kisiklott életek, a viszontlátás öröme és az újrakezdés esélytelensége. Egy vágyott család, és egy váratlan találkozás története. De lehet, hogy már csak az idők kezdete előtt, az indián mesék világában képes apa és lánya újra beszélgetni egymással?

Nagyszerű választás volt Márton András felkérése. Gyakorlatilag a vállán viszi az egész előadást. A hetvenperces, egyetlen felvonásban játszott darabban sikerül a nézők figyelmét folyamatosan ébren tartania. Zseniálisan alakítja a családjával nem törődő, az ital rabságában élt, önző férfi szerepét, akiben feléledtek az egykori életképek, amikor még fontos volt számára a család, a gyermeke.

Szomorú, egyben magával ragadó a darab. Ígéretes rendezés. Minden bizonnyal hallunk még Vadász Krisztináról. Várjuk a folytatást!

A Viszontlátás a Találkozások sorozat ötödik bemutatója. A Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció három éve kezdte el tehetséggondozó programját, ahol fiatal, pályakezdő rendezők mutathatnak be kétszereplős darabokat, maguk mellé egy tapasztalt rendezőt mentornak választva. Fontos feltétel volt, hogy a két szereplő közt generációs korkülönbség legyen, hiszen a program célja egyebek között a korosztályok, tapasztalatok találkoztatása.

 

Találkozások-program: Az első pályázat nyomán két produkció valósult meg; 2016 áprilisában mutatták be Valcz Péter rendezésében a Mary és Max című előadást Grisnik Petrával és Gőz Istvánnal, azt követően Szilágyi Bálint állította színpadra Peter Handke Az aranjuezi szép napok című művét Eke Angéla és Zsótér Sándor főszereplésével. A tavalyi év pályázatának eredményeként jött létre az Egy fiú Boszniából Lazici Noémi rendezésében Botos Évával és Jászberényi Gáborral, majd februárban Cseh Judit állította színpadra Pataki Éva regénye nyomán készült Nőkből is megárt…című darabot, melyben Tordai Teri és lánya Horváth Lili anya-lánya szerepben tűnnek föl.

A 2017 tavaszán kiírt pályázat győzteseinek – azaz Vadász Krisztina és Dékány Barnabás – munkáit a 2017–18. évadban mutatják be.