Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Akár 750 ezer használt autó is gazdát cserélhet az idén

Akár 750 ezer használt autó is gazdát cserélhet az idén
Varga Péter

Fokozatosan egyre nagyobb sebességre kapcsol a hazai használtautó-piac: a gazdát cserélt használt személyautók száma tavaly elérte a 688 ezret, a növekedés 2016-hoz mérten 11 százalék. Az múlt év utolsó negyede minden eddiginél erősebb forgalmat hozott, ugyanis az átírások száma (három hónap alatt) először lépte át a 180 ezret.

Az év eleji kis visszaesés után a tavaly negyedévről negyedévre újabb csúcsokat döntött a használtautó-piac. A növekedést egyaránt támogatta az újautó­-eladások, illetve a használtautó-behozatal további erőteljes növekedése: az előbbi 20, az utóbbi 9 százalékot meghaladó mértékben növekedett.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója tudósítónknak elmondta, hogy két év alatt több mint negyedével nőtt a gazdát cserélt használt autók mennyisége. Ennek eredményeként tavaly a forgalomban volt 3,4 milliós hazai gépjármű-állománynak immár több mint ötöde megfordult a piacon. Ez egyben azt is jelenti, hogy hosszabb távon már nem számíthatunk a jelenlegi növekedési ütem fennmaradására. Ha azonban mostani kedvező gazdasági körülmények fennmaradnak, a hazai használtautó-átírások száma akár a 750 ezrt is megközelítheti – véli a szakember.

A gépjármű-importőrök az idén 7-8 százalékos bővüléssel számolnak az újautó-piacon. A használtautó-behozatal alakulása meglehetősen változékony. A 2016-i 16 százalék után tavaly már csak 9 százalékkal hoztak be több használt autót Magyarországra. Ha pedig az idén célt érne a szakmai szövetségek azon törekvése, hogy műszaki és környezetvédelmi okokból jobban szabályozzák a behozatalt, további növekedés helyett akár csökkenés is előfordulhat.

A belföldi használtautó-piacon tavaly is öt márka autóiból tevődött össze a teljes forgalom fele. Az Opel 14 százalékos elsőségét egyelőre továbbra sem fenyegette sem a Suzuki, sem a Volkswagen 10-10 százalékos részesedésével. A negyedik és ötödik helyen a Ford és a Renault állt. A behozott használt autók listáján szintén az élen áll a Volkswagen (12%), az Opel (11%) és a Ford (10%), ám őket olyan presztízsmárkák követik, mint a BMW, az Audi és a Mercedes (valamennyien 6-7 százalék közötti részaránnyal).