Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. január 20. Az év 20. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737476. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Internet az égből – Astra-szolgáltatás, de nem nekünk

Internet az égből – Astra-szolgáltatás, de nem nekünk
Infovilág
A SES vállalatcsoport kiemelkedő eredményei leginkább a video-műsorszórási tevékenységnek és a közvetített tv-csatornák növekvő számának köszönhető, emellett a fontos célpiacok mindegyikén a HD csatornaválaszték folyamatos bővülése tapasztalható. A figyelemreméltó fejlődést a legfrissebb pénzügyi eredmények is alátámasztják: a rendszeres bevétel és az EBITDA is magas (egy számjegyű) növekedést mutat, emellett a nettó nyereség is kiemelkedő, 13, 5%-kal növekedett.

A Solaris Mobile, mely a SES Astra és az Eutelsat közös vállalata, 2008 elején Dublinban hivatalosan is megalakult. Európában először a Solaris Mobile fog műholdas „payload” szolgáltatást nyújtani. Ennek köszönhetően video- és adatszolgáltatást lehet mobil eszközökre közvetíteni, melyek alkalmazhatók lesznek a műsortovábbítási, telekommunikációs, az automata és a közlekedési infrastruktúrákban is. A kapcsolódó szolgáltatások elindítását 2009 elejére tervezik. A vállalat 2 GHz frekvenciájú S-sávon fog működni, mely kifejezetten műholdas és földi mobil szolgáltatások tárolására szolgál.

A SES-flotta kihasználtsága változatlanul 77 %-os. A SES Astra szegmens új, keleti 31,5 fokos orbitális pozíciójának aktiválása az elérhető kapacitásmennyiség növekedését eredményezte, így a tavalyi 1 038 helyett jelenleg 26-tal több, tehát már 1064 transzponder érhető el. A használatban lévő transzponderek száma összesen 803-ról 820-ra nőtt. – A SES Astra kihasználtsági rátája a félév végén 79,5%-os volt, ami annyit jelent, hogy a kereskedelem számára elérhető 317 transzponderből 252 van használtban.

A keleti 19,2 fokos orbitális pozíció számára kiegészítő kapacitást nyújtó Astra 1M fellövését 2008 végére tervezik. Az Astra 3B műholdat előreláthatólag 2009 végén indítják útjára, a mesterséges égitest kiegészítő és többlet kapacitást nyújt majd a keleti 23,5 fok orbitális pozíció számára.

Az Astra Satellite Monitor tavalyi piackutatási eredményei szerint a teljes Astra- és Sirius-penetráció (a Direct-to-Home/DTH- és a kábeles műsorközvetítés egyaránt) növekedett, a két műholdas rendszer ma már összesen 117,2 millió háztartást ér el, az általuk közvetített tv- és rádiócsatornák száma pedig összesen 2433, mely 6%-os növekedés a tavalyihoz képest. Az Astra-műholdak jelenleg összesen 42 HD-csatornát közvetítenek a legfontosabb európai piacokra. A műsorszórási infrastruktúrák közül Európában a műholdas műsorközvetítés erősödött a legnagyobb mértékben, ezt bizonyítja, hogy jelenleg több, mint 4 millió otthon rendelkezik DTH-jelfogadással.

 

Címkék