Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. február 22. Az év 53. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737509. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az EU lebontja az online-vásárlás határait

Az EU lebontja az online-vásárlás határait Az EU lebontja az online-vásárlás határait
Infovilág

Állampolgárság, lakhely, aktuális tartózkodási hely miatt nem lehet megtagadni a vásárlást, vagy átirányítani a vevő. A kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket ugyanúgy kezelni, mint a belföldi vásárlókat. Egy felmérésben szereplő weboldalak közel kétharmada nem engedte a más uniós tagállamból származó vevőket vásárolni.

Az interneten vásárlók jobb hozzáférést kapnak olyan, más országokból származó termékekhez és szolgáltatásokhoz, mint a hotelfoglalás, autóbérlés, vagy koncertjegy vásárlás.

Az igazolhatatlan földrajzi korlátozást tiltó új szabályok nyomán a jövőben a fogyasztók szabadon választhatnak, hogy honnan rendelnek a neten - ugyanis állampolgárságuk, lakhelyük vagy aktuális tartózkodási helyük miatt nem lehet megtagadni a vásárlást, vagy átirányítani őket egy másik honlapra.

A kereskedőknek a más uniós országból származó vevőket az árak és vásárlási feltételek kapcsán a következő esetekben kell pontosan ugyanúgy kezelni, mint a belföldi vásárlókat.

• ha olyan árukat (háztartási eszközöket, ruhát vagy elektronikai cikkeket) vesznek, amelyet a cég az általános szerződési feltételek értelmében egy olyan uniós tagállamba is szállít, ahová az ügyfél hajlandó elmenni érte (a kereskedő nem köteles minden tagállamba szállítani),

• ha a vevők szerzői jogi védelem alá nem tartozó elektronikusan szolgáltatott termékeket - felhő szolgáltatásokat, tűzfalat, web oldal hosztolást vagy adattárolást - vásárolnak,

• ha az adásvétel a kereskedő boltjában kerül sor, vagy ott, ahol épp értékesít (pl. egy hotelben, sporteseményen, zenei fesztiválon stb.).

Szerzői jogi oltalom alatt álló tartalomra nem vonatkozik

A vevőket a bank- vagy hitelkártyájuk kibocsátási helye miatt sem lehet hátrányosan megkülönböztetni és nem lehet majd a bankkártya típusokon belül egyeseket földrajzi alapon elutasítani.

A szabályozás e-könyvekre, letölthető zenére, online játékokra egyelőre nem vonatkozik, de az EP tárgyalódelegációja által a megállapodásba került felülvizsgálati záradék értelmében a Bizottságnak két éven belül meg kell vizsgálnia, hogy szükséges-e a törvényt ezekre is kiterjeszteni. Az audiovizuális és közlekedési szolgáltatások szintén nem esnek a törvény hatálya alá.

Róża Thun (EPP, Lengyelország) jelentéstevő elmondta: "Ez fontos lépés a versengő digitális egységes piac felé és komoly mérföldkő a vevőkkel szembeni diszkrimináció visszaszorításában, aminek nincs helye az egységes Európában. Most is bebizonyítottuk, hogy az EU képes az emberek mindennapi életét kedvezően befolyásoló eredményeket felmutatni.”

Az új jogszabályt 557 szavazattal 89 ellenében 33 tartózkodás mellett fogadták el.

A következő lépések: a földrajzi korlátozást tiltó rendeletről az EP és a Tanács tavaly novemberben állapodott meg, a rendeletet most a Tanácsnak is formálisan jóvá kell hagynia és 9 hónappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU Hivatalos Lapjában. Egy Bizottság által publikált tanulmány szerint a felmérésben részt vevő weboldalak közel kétharmada nem engedte a más uniós tagállamból származó vevőket vásárolni. A földrajzi korlátozás gyakran háztartási eszközök vagy sportesemények jegyvásárlóit érinti, miközben az elmúlt tíz évben az interneten vásárlók száma Európában csaknem megduplázódott.

Eljárás: együtt döntés, megállapodás az első olvasatban.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető
A vita felvételről
A sajtótájékoztató felvételről
Online vásárlás, netezés, tévézés határok nélkül az EU-nak köszönhetően
EuroparlTV videó: Online vásárlás a kereskedelem fő utcáján
Róża Thun (EPP, Lengyelország) jelentéstevő
Az eljárás lépései
EP Kutatószolgálat a geo-blokkolásról
Multimédia anyagok a témában