Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. március 24. Az év 83. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737539. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bécsi biobetevő

Bécsi biobetevő
EuroCommPR*Bécs

Ünnepélyes külsőségek között alakult meg Párizsban az „Organic Cities Network Europe”. A környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés alapító tagjai között Bécs is szerepel. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja lakóik életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével. (Képek: Bio-Forschung és Regina Hügli)

Az Organic Cities Network Europe szervezet alapító tagjai közé olyan európai nagyvárosok tartoznak, mint Párizs, Piemont és környéke, Milánó, Nürnberg, Poreč vagy Bécs. Az együttműködési tervezet megfogalmazásakor példaként az osztrák főváros ökogazdaság-politikája szolgált. A környezetbarát termeléssel előállított élelmiszerek felvásárlásával Bécs városa már jó két évtized óta segíti a helyi bioüzemeket. Bécsben mindösszesen 1000 hektárnyi területen termelnek első osztályú, biominősítésű burgonyát, gabonaféléket, kukoricát, borszőlőt és zöldségeket.

Az Európa-szerte elismert bécsi öko-gazdálkodás sikere a bécsi önkormányzat MA 49 erdő- és mezőgazdalkodási ügyosztályának és az ökológiai kutatásokat végző „Bio Forschung Austria” együttműködésének köszönhető. Az intézet évtizedek óta folytatott kutatásai elsősorban a talajtermékenység vizsgálatára és elemzésére irányultak, amelynek révén széles körben terjedt el például a biokomposzt használata.

„Számomra is nagyon fontos, hogy a bécsiek regionális, bio- és egészséges élelmiszerekhez jussanak. Az élelmiszer-ellátásban a legjobbak vagyunk: a bioélelmiszerek aránya az óvodákban ötven, a kórházakban pedig 30 százalék” – kommentálta az alapító okirat aláírását Josef Taucher, a bécsi közgyűlés tagja.

A biogazdálkodást serkentő együttműködésben részt vevő nagyvárosok célja a lakók ellátása első osztályú, hazai öko-gazdálkodásból származó gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve textil- és építőanyagokkal. A megállapodás szerint a partnervárosok arra törekednek, hogy a regionális és helyi élelmiszer-áruházláncok polcain még több legyen a bio-élelmiszer, ezáltal is növelve az bioáruk versenyképességét az európai piacon.

További cél a környezetbarát termelési ágazat bővítése új munkahelyek létrehozásával, valamint az öko és méltányos kereskedelemből (fair trade) származó termékek, mint például kozmetikumok és textíliák előállításának támogatása.

Címkék