Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2019. február 22. Az év 53. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737509. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Két felvonás tánc: a Casablanca a Müpában

Két felvonás tánc: a Casablanca a Müpában Két felvonás tánc: a Casablanca a Müpában Két felvonás tánc: a Casablanca a Müpában
Infovilág

A 2013-ban alapított Miskolci Balett igyekszik minden évadban olyan szórakoztató előadással is jelentkezni, amely a táncszínház iránt kevésbé érdeklődők figyelmét is felkeltheti. Amikor Szabó István összeállította a „100 éves a mozi” című, nagy klasszikusokat és a legemlékezetesebb modern filmeket tartalmazó sorozatát, a vetítést a Casablancával kezdte, mondván, kétségtelenül ez a filmtörténet egyik legnagyobb alkotása. (Forrás: Kanadai Magyar Hírlap, képek: Gergely Beatrix.)

A mű egyszerre melodráma, krimi és kalandfilm; cselekményében finom egyensúlyt tartva ötvöződik a szerelmi és a politikai történet.
Sokan gondolhatják, hogy ez szirupos, avítt történet. Nem az! Emberek hagyják el otthonaikat, mert menekülnek a háború, a szegénység elől. Kertész Mihály filmje ma is aktuális. Rick kocsmája a szélhámosok, szerencsejátékosok és a vízumra várók találkahelye és olvasztótégelye.

„A világ összes városának összes kocsmája közül miért pont ebbe kellett bejönnie?” – kérdi Rick, mikor régi szerelme, Ilsa egy napon betoppan a Café Américain ajtaján, s közben az As Time Goes By háttérben felhangzó dallamai visszaröpítik őket egy nyugodtabb életbe, melyet még nem mérgezett meg a háború. 

Az alkotók a modern kor igényeinek megfelelő, annak mai problémáit felmutatni akaró, ugyanakkor szórakoztató előadást kívántak létrehozni. Ha a nézőben az a romantikus drámai közdelem marad meg leginkább, amely az önzetlenség és az érzelmek vezérelte ego között zajlik, már elérték céljukat.

Lehet választani: szerelem vagy tisztesség?