Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2019. június 18. Az év 169. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737625. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

EP-képviselők: meg kell védeni az újságírókat és a független médiát

EP-képviselők: meg kell védeni az újságírókat és a független médiát
Infovilág

A két európai oknyomozó újságíró halála a közeli múltban, és az álhírek terjedése rámutatott, hogy az EU-nak fel kell lépnie az újságírók, illetve a sokszínű és független média védelmében – olvasható az Európai Parlament hivatalos oldalán. A publikációt teljes terjedelmében közöljük. (A kép forrása: forrása: Bank Phrom, Unsplash)

Az EP állampolgári jogokért felelős szakbizottsága Barbara Spinelli (baloldali, olasz) médiapluralizmussal és sajtószabadsággal kapcsolatos, nem jogalkotási állásfoglalását március 27-én fogadta el.

Újságírókat ért támadások. A Panama-iratok máltai érdekeltségű részleteit feltáró Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságírót októberben egy autóba rejtett bombával gyilkolták meg, egy hónappal ezelőtt pedig az uniós pénzekkel való visszaélések, a szervezett bűnözés és szlovákiai politikusok kapcsolata után nyomozó Ján Kuciak szlovák újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát ölték meg.

A ma megszavazott állásfoglalásban az EP-képviselők komoly aggodalmukat fejezték ki az európai újságírókkal szembeni erőszak kapcsán. Egy független szabályozó szervet hoznának létre, amely feltárja és jelenti az újságírók elleni fenyegetéseket, és együttműködik az európai újságíró-szervezetekkel.

Több állami támogatást a médiának. A képviselők hangsúlyozták, hogy a média fontos szerepet játszik a demokratikus társadalom működésében, a sajtószabadság, valamint a sokszínű és független média pedig elengedhetetlen része a szólásszabadságnak. Annak érdekében, hogy a média megfelelően működhessen Európában, a képviselők arra kérik a tagállamokat, hogy biztosítsanak elégséges állami támogatást.

Az állásfoglalás külön kitér az újságírók és a médiában dolgozók megfelelő munkakörülményeire, kifejtve, hogy az újságírói munkát meg kell védeni a külső nyomásgyakorlástól, az anyagi és politikai függőségtől, valamint a piaci kiszolgáltatottságtól és bizonytalanságtól.

Álhírek és félrevezetés. Az EP-képviselők az álhírek térnyerésében rejlő veszélyre is felhívták a figyelmet, és hangsúlyozták, hogy a nyilvánosságot minőségi információval kell ellátni. Az állásfoglalás arra bíztatja a közösségi oldalakat és más online felületeket, hogy lépjenek fel az álhírek és a félrevezető információk terjedése ellen, például egy az álhírek jelentésére szolgáló rendszer kifejlesztésével. A helyesbítéssel független tényellenőrző szervezeteket bíznának meg.

Internetes zaklatás. Főleg tinédzserek körében egyre elterjedtebb az internetes zaklatás (cyberbullying), ami az UNICEF 2017-es felmérése szerint Magyarországon minden harmadik gyereket érint. Emellett aggasztó trend a bosszúpornó és az online szexuális zaklatás is, emiatt a képviselők olyan új jogszabályokat hoznának létre, amelyek biztosítják az ilyen jellegű tartalmak eltávolítását a közösségi médiából.

Következő lépések. A nem jogalkotási állásfoglalást 44 igen és 3 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadták el. A kérdés várhatóan az áprilisi plenáris ülésen kerül napirendre.

Címkék