Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kiválasztották az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj idei magyarországi továbbjutóját

Kiválasztották az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj idei magyarországi továbbjutóját
Infovilág

Tizenegyedik alkalommal az idén hirdette meg az Európai Parlament az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat, melyet olyan fiatalok részére ítélnek oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak az európai országokban élők közötti kölcsönös megértés javításához. A díjra 16 és 30 év közötti fiatalok pályázhattak már meglévő kezdeményezéseikkel. Az ünnepélyes díjátadót májusban rendezik meg Aachenben.

Az idén a „Mesés magyarok az Európai Unióban” című munka jutott tovább az európai fordulóba. A kezdeményezés az európai uniós projekteket izgalmas mesébe ágyazva, ugyanakkor ismeretterjesztő módon, magyarázva tolmácsolja a gyerekeknek. A program így a sokaknak idegen és távoli uniós intézményrendszert a gyerekek és családjuk számára is kézzelfoghatóvá teszi, ezzel is erősítve az összetartozás és a tenni tudás érzését Magyarországon és az Európai Unióban.

Az első fordulóban a legalább két európai parlamenti képviselőből és egy ifjúsági szervezet képviselőjéből álló nemzeti zsűrik választották ki a nemzeti győzteseket. A magyar nemzeti zsűri tagjai Deutsch Tamás (EPP) és Szanyi Tibor (S&D) európai parlamenti képviselők, továbbá Bodrogi Richárd, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnökségi tagja voltak. A végső döntést az Európai Parlament elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője hozza meg, az európai  díjazottakat 2018. április közepén jelentik be.

Az európai zsűri által kiválasztott legjobb terv 7500, a második helyezett 5000, a harmadik helyezett pedig 2500 eurós díjat kap. A díjjal együtt a három európai győztes meghívást kap az Európai Parlamentbe (Brüsszelbe vagy Strasbourgba). A nemzeti szinten kiválasztott 28 pályázat egy-egy képviselőjét is meghívják Aachenbe, az Ifjúsági díj díjátadó ünnepségére. A három legjobbnak járó díjat az Európai Parlament elnöke és az aacheni Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány képviselője adja át 2018 májusában.

Az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjat  2008 óta minden évben olyan, 16 és 30 év közötti fiatal pályázóknak ítélik oda, aki már futó programjával mintaként szolgálhat az Európában élő kortársai számára az európai egyetértés és közös identitástudat előmozdításában. Az első fordulóban nemzeti zsűri választja ki a nemzeti győzteseket. Az így kiválasztott 28 projekt közül a három legjobbról az Európai Parlament elnöke, három európai parlamenti képviselő és az aacheni Nemzetközi Károly-díj Alapítvány négy képviselője dönt. A nyertesek 7500, 5000 és 2500 eurós pénzjutalomban részesülnek, melynek célja, hogy támogassa terveik, elképzeléseik további fejlődését.