Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán minden eddiginél kíméletlenebb lesz politikai vetélytársaival

Orbán minden eddiginél kíméletlenebb lesz politikai vetélytársaival Orbán minden eddiginél kíméletlenebb lesz politikai vetélytársaival Orbán minden eddiginél kíméletlenebb lesz politikai vetélytársaival

Sokkal erősebb pozícióból védheti álláspontját Brüsszelben Orbán Viktor, amire abból is következtetnek megfigyelők, hogy Angela Merkel német kancellár az elsők között gratulált neki – állítja az orosz Rosszijszkaja Gazéta. Ugyanakkor az uniós értékrend tekintetében köztük lévő nézetkülönbségekre is felhívja a figyelmet, noha a kancellár további együttműködését felajánlotta. A lap megjegyzi, rontja majd az Európai Tanács kompromisszumkészségét Orbán. A Rosszijszkaja Gazéta szinte az elsők között számolt be a külföldi lapok közül arról, hogy Vona Gábor visszavonul a politikától, még a parlamenti mandátumát sem veszi át.

A német belügyminiszter az Európai Uniót figyelmeztette, hagyjon fel az Orbánnal szembeni arrogáns és lenéző magatartással! – emeli ki az Orbán győzelmét értékelő terjedelmes cikk címében a BBC. Persze megjegyzi, hogy Horst Seehofer mellett olyanok gratuláltak Orbánnak, mint a szélsőséges francia Nemzeti Front elnöke vagy éppen a lengyel kormányfő Mateusz Morawiecki, aki szerint Orbán kitartásának meglett a gyümölcse, a harcot nem kell feladni. Hogy kikkel? Hát, az unióval a migránsok miatt, hisz’ akárcsak Lengyelország, akként Csehország és Szlovákia is hasonló küzdelmet vív. A liberálisok frakcióvezetője, az egykori belga kormányfő, Guy Verhofstadt ellenben nem állta meg, hogy ne bírálja az Európai Néppárt dicsérő szavait, mert szerinte ezzel Manfred Weber gyakorlatilag legitimálta Orbán aljas kampányát, a jogállam lebontását és az önkényuralmi rendszer kiépítésére tett lépéseit. A cikk nem mellőzi az EBESZ-megfigyelők választási értékelését, amely szerint Orbán politikai ellenfeleinek az ellenséges környezetben nem adatott meg az esélyegyenlőség a választás alatt. A vidéket maga alá gyűrte Orbán, a fiatalokat azonban elveszítette, s feltehetően ezt azzal fogja kompenzálni, hogy főként fiatalokat von majd be a kormányzásba, s nevez ki miniszterekké.

A szintén brit Daily Express is azzal indít, hogy Orbán alaposan felkavarja majd az uniót, még nagyobb teret adva az Európában amúgy is egyre népszerűbb euro-szkepticizmusnak. Arra is figyelmeztet, hogy Orbán fergeteges győzelmének egyik következménye lesz, hogy belülről bomlasztja még erőteljesebben az uniót.

Sikerült a brit sajtónak két kérdést is intéznie Orbán Viktorhoz: egyre kevesebb bevándorló érkezik az országba, akkor miért ez volt a kampánytéma? „Mert az a jövő nagy kérdése” – így Orbán. A jogállam lebontását bíráló megjegyzésre csak annyit mondott, „mi most is a demokrácia hívei vagyunk”. A szélsőséges német AfD pártvezetője úgy értékelte Orbán újabb győzelmét, mint ami rossz hír az Európai Uniónak, de kiváló Európának.

A Die Presse a sajtó szerepét emelte ki Orbán kampányának sikerében, illetve ismertette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet erre vonatkozó értékelését. Kiemelte a Fidesz és a kormányzati kampánypénzek összemosódását épp úgy, mint azt a kormányzati médiafölényt, amelyben a választási megfigyelők az újságírókra gyakorolt nyomás következményeit is érzékelték. Mráz Ágoston magyarázatát ismertette a cikk, amely szerint a győzelemben nemcsak a migrációs referendum idején mozgósítottak újbóli megszólítása hozott sikert, hanem az is, hogy az emberek jobban élnek, mint négy éve, sőt, mint 8 éve. Orbán a stabilitás a szavazóinak. 

Az izraeli Haaretzből megtudtuk, hogy telefonon gratulált Orbánnak Benjamin Netanjahu kormányfő, aki ismét meghívta őt Izraelbe, s ismét egyeztetettek a Visegrádi Négyek kihelyezett találkozójának megszervezéséről, amire Bibi még Budapesten tett ígéretet a magyar miniszterelnökkel találkozván.  

Az osztrák News velősen ennyit közöl: Orbán győzelme Sebastian Kurzot is megerősíti, azonban az unió összetartó erejét mindenképpen gyengíti – tekintve Orbán a kelet-európai kapcsolatait.

A CEU professzora, Berhnard Knoll a Kuriernak azt nyilatkozta, amit eddig láttunk Orbán kormányzásából, az csak a jéghegy csúcsa volt. Az állam kirablása folytatódik. Politikai törekvése a harmadik mandátumával nem mérséklődik, hanem épp ellenkezőleg, politikai riválisaival minden eddiginél kíméletlenebb lesz.

Ettől a véleménytől nem különbözik a The Wall Street Journalé sem: a tisztességesnek nem nevezhető választás után látszik, a kontinens hatalmi erővonalai erősen jobbra húznak általa.