Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2019. február 20. Az év 51. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737507. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mészáros Márta életműdíjat kap a bécsi LET’S CEE filmfesztiválon

Mészáros Márta életműdíjat kap a bécsi LET’S CEE filmfesztiválon
(Tudósítónktól)

Veszélyesen jó filmek – az idei LET’S CEE Filmfesztivál mottója. A hatodik alkalommal megrendezendő bécsi fesztiválon 162 alkotást mutatnak majd be, és az idén először virtuális valóság (VR) filmek is szerepelnek a programban. A fesztiválon életműdíjjal tüntetik ki Mészáros Mártát (jobbra) és Kira Muratovát.

Az április 13-én kezdődő fesztiválon 162 alkotást mutatnak be, lesznek közöttük játék-, dokumentum- és rövidfilmek Közép és Kelet-Európából, valamint az első Virtual Reality Cinema alkotásai is megtekinthetők. A fesztivál vetítései Bécs nyolc mozijában, illetve Grácban, Villachban, és az idén először Salzburgban zajlanak majd.

A fesztivál külföldi vendégeinek száma is rekordot dönt az idén: a meghívottak között szerepelnek Mészáros Márta filmrendező, Yariv Lerner, az egyik vezető európai filmstúdió vezetője, valamint olyan remek színészek, mint a cseh Karel Roden, a jordán Saba Mubarak, a szlovén Sebastian Cavazza, a horvát Leon Lučev és az amerikai rendező és feminista Stoya.

A LET’S CEE Filmfesztivál díjazottjait április 21-én jelentik majd be, azonban két nyertes már biztos: a fesztivál életműdíját az idén Mészáros Márta és Kira Muratova kapja. Mindkét művész úttörőnek számít az európai mozi világában: Mészáros Márta volt ez első női rendező Magyarországon, aki játékfilmet forgatott, illetve első nőként nyerte el az Arany Medve díjat. Kira Muratova a nonkonformista ukrán forgatókönyvíró és rendező a máig az orosz filmművészet egyik legfontosabb szereplője.

A premierek mellett a filmfesztivál idei díjai között is találhatók újdonságok: a Cineplexx Distribution Award értéke 20 000 euró, amelyet a játékfilm vagy az legígéretesebb bemutatkozófilm-kategóriák egyik tagja nyerhet el. A Danny Lerner Award 55 ezer euró értékű díját a legjobb játékfilm kategória nyertese kapja majd, a VdFS Award 1500 euró értékű díját a legjobb rövidfilm nyeri el, és ugyanekkora díjra számíthat az UNIQA International Award részeként debütáló legjobb film kategórianyertese. A LET’S CEE Filmfesztivál új támogatója a Western Union International Bank két közönségdíjas alkotást 1000–1000 euróval díjaz majd. 

A filmfesztiválon 14 magyar alkotást tekinthetnek meg a nézők. A többi között Mészáros Márta bemutatja Aurora Borealis – Északi fény című alkotását, illetve akkor lesz az Ultra című dokumentumfilm ausztriai premierje, együttműködésben a bécsi maratonnal, amelyen a film főszereplője, Szabó Béla is indul. A fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában ez alkalommal két hazai alkotás, a Bújócska és a Welcome vesz majd részt.