Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2019. március 24. Az év 83. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 737539. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Aggódik a világ a magyar demokrácia felszámolása miatt

Aggódik a világ a magyar demokrácia felszámolása miatt Aggódik a világ a magyar demokrácia felszámolása miatt Aggódik a világ a magyar demokrácia felszámolása miatt

Az egy hete megválasztott Orbán Viktor lemondását követelték szombaton a tüntetők, akik aligha tudják rábírni a kormányt kurzusváltásra, noha tökéletesen tükrözi annak az országnak mély megosztottságát, amelyik a nyugati liberális értékrendtől távolodva sodródott a régió figyelmének középpontjába – írja helyszíni tudósításában a The New York Times.  

Demokrácia elképzelhetetlen jogállam és szabad sajtó nélkül, ezért addig tüntetünk, amíg kell” – nyilatkozta a 24 éves Bíró Levente. A tekintélyes lap szerint is a Figyelő által közölt 200-as lista azt bizonyítja, Orbán valóra váltja fenyegetését, azaz elégtételt vesz azoktól, akik szemben állnak vele. Miután a CEU oktatói is szerepelnek a névsorban, Michael Ignatieff, az egyetem rektora azt nyilatkozta: vérlázító ez a lista, amely nem csupán a tanszabadságot, de az egész magyar tudományos életet fenyegeti. Ám egyelőre minden jel arra utal, nem sikerült sem a civil szervezeteket, sem az értelmiséget meghátrálásra késztetni. Az állam Orbán általi teljes bekebelezésese riasztotta ugyan az uniós államokat, azonban minden szankciós fenyegetés ellenére nem sikerült megállítania a folyamatot. És a jövőben sem fog sikerülni, mert Lengyel- és Magyarország kölcsönösen biztosították egymást arról, hogy megakadályozzák az egyhangú szavazást. A cikk megállapítja, hogy Orbánra nézve a legnagyobb fenyegetés mégiscsak a saját állampolgárai, mert bár szabad, de nem teljesen tisztességes választás eredményeképpen 50% felett van az ellene szavazók aránya.

Rádiók, podcastek manapság egyre gyakrabban visszatérő témája a liberális demokráciák válsága világszerte. S a tendenciák elemzésekor a múlt napokban szinte kivétel nélkül Magyarországot veszik előre ezek a jelentések, lévén Orbán Viktornak újabb kétharmada. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) „Hogy áll a demokrácia globális helyzete” című műsorában a svéd Bruno Kaufmann számol be a 20 országban végzett kutatásáról, és itt is első helyen szerepel Magyarország.

„Természetesen engem is aggaszt a magyarországi demokrácia alakulása, de szerencsére még nem mondhatjuk azt, hogy teljesen felszámolta Orbán a demokráciát. Megpróbálja-e felszámolni a demokratikus intézményeket – élve kétharmados többségével? Bruno Kaufmann szerint az Európai Unió alapokmánya ennek azért gátat szab, különösen azért, mert Orbán Viktor nem akar kilépni az unióból, hisz’ élvezni akarja az onnan jövő pénzügyi támogatásokat.

Egyébként pedig a Times of Omantól kezdve az orosz kormányzati portálokon és tévén át egészen az Al Jazeeráig a világ csaknem minden pontján beszámoltak a választások elleni, hatalmas tömeget megmozgató budapesti tüntetésről. John Lloyd, a Reuters publicistája szerint ez a tavasz az autokraták tavasza. Az Egyiptomban, Kínában és Oroszországban született választási eredményre magyarázatot ad, hogy egyik ország sem a demokratikus Nyugat része. Ám Magyarország nemcsak a Nyugat, de még az unió része is, és mégis autokrata vezetőt választott magának.

A Politico a szabadságszerető, ellenzéki főváros és a Fidesz-párti vidék közt tátongó mély különbséget emelte ki arra is kitérve, hogy a 100 ezres tömeg most olyan vegyes volt, amit egy évvel ezelőtt nem lehetett volna elképzelni. Hisz az uniós zászlók mellett ott lobogtak az árpád-sávosok is. Egyben azonban mind egyetértettek a fővárosi tüntetők: a Fidesz annak köszönhette a győzelmét, hogy hittek neki a félrevezetett emberek. A Die Zeit is kiemeli, a baloldal és a jobboldal egyesült, hogy Orbán ellen tüntessen.

A Szabad Európa Rádió az elsők között közölte a választások hivatalos végeredményét, amely szerint negyedszerre is győzött Orbán, sőt a kétharmadot is megcsinálta. Tömören rögzíti, hogy a múlt 8 évben ellenőrzése alá vette a médiát, az üzleti életet, értve ezen a bankrendszert épp úgy, mint az energiaszektort, az építőipart és a turizmust. A tüntetők a szavazatok újraszámlálását, új választásokat és új választójogi törvényt követeltek, valamint sajtószabadságot.

Az amerikai The Huffington Post helyszíni tudósításában azt hangsúlyozza, hogy világszerte egyre többen aggódnak a magyar demokrácia felszámolása miatt. Orbán Viktort pedig szélsőjobb politikusnak nevezi. Sőt, kiemeli, hogy Európa szorosan figyelemmel kíséri a magyarországi fejleményeket, mert félő, hogy Orbán – konszolidálva hatalmát – modellként, követendő példaként szolgál más szélsőjobbos politikusok és kormányok számára.

Címkék